Verkiezingen 2018 Antwerpen

Antwerpse lijsten ingediend: Kris Peeters heeft zijn buik vol van “belachelijke” aanvallen De Wever

In het Antwerpse Justitiepaleis aan de Bolivarplaats hebben zaterdag alle partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober hun lijsten ingediend. Ook wie zich voor de provincieraad of een van de districtsraden verkiesbaar stelt, moest zich aanbieden. Er zijn voor de Antwerpse gemeenteraad 13 partijen. In 2006 waren dat nog 19 en in 2012 16.

SVW

Alle Antwerpse kopstukken waren present en hadden zelfs een ruime delegatie van hun partij meegebracht. Het ideale moment ook om wat steekjes uit te delen. Zo reageerde Kris Peeters op het interview met Bart De Wever, vandaag in Gazet van Antwerpen. Bart De Wever zei daarin dat hij Peeters niet vertrouwt wat betreft een mogelijke samenwerking PVDA om de N-VA aan de kant te schuiven. ”Wel, ik geloof op mijn beurt De Wever niet. Hij gaat in zee met het Vlaams Belang. Wat ik natuurlijk betreur”, merkte Peeters op. Peter Mertens (lijsttrekker PVDA) en Peeters maakten trouwens een gemoedelijk praatje in de hal van het Justitiepaleis.” We lopen elkaar geregeld tegen het lijf, dus als mensen praten we. Over coalities heb ik met Mertens niet gesproken.”

Peeters gaf nog aan dat hij meer dan genoeg heeft van de persoonlijke aanvallen aan zijn adres van De Wever. “Ik hoop dat hij daar nu eindelijk eens mee ophoudt en over inhoud wil spreken. Over thema’s als veiligheid, mobiliteit en armoede in de stad.”

“Belachelijke elementen”

Peeters wil dat het gedaan is met “die belachelijke elementen”, zegt hij nog. “Ik kan alleen maar oproepen om over inhoud te discussiëren en dat andere achterwege te laten.” Heel hoopvol lijkt hij echter niet te zijn: “Maar goed, voor Bart De Wever is dat waarschijnlijk sterker dan zichzelf.”

De kolderpartij ‘BDW’, opgebouwd rond schijnburgemeester BDW (het alias van acteur Geert Buellens) heeft zich officieel kandidaat gesteld, en kreeg versterking van Trijn Janssens (ook bekend als zangeres Lady Angelina). Zij had zich in een Indiaan verkleed. Op deze lijst staan verder Marcel Vanthilt en schrijver/performer Vitalski. Aan de iets serieuzere kant kwam Jan Lippens zijn lijst ‘United States of Europe’ indienen, een initiatief dat is ontstaan vanuit de bezorgdheid voor de toekomst van de Europese Unie. En Burgerlijst is een partij opkomt voor doorgedreven burgerparticipatie. Nieuwkomer D-SA is een partij die veel allochtonen op de lijst zet, en zich op politiek vlak in het centrum situeert. Ook zij komen op voor participatie, en diversiteit. Na de middag meldde zich ook Be.One aan, de partij van Dyab Abou Jahjah.

In het district Deurne stelt de partij ‘Vlaanderen’ zich verkiesbaar, opgericht door een N-VA’er die zich heeft afgescheurd. En dan is er ook Paars, de combinatie van de kleinere initiatieven Volt en Piratenpartij. Nog enkele puur lokale lijsten die alleen opkomen in een district: Volkspartij (Merksem), Pro 2040 (Berendrecht-Zandvliet-Lillo) en Partij Vlaanderen (Deurne). Partij Islam heeft zich geen kandidaat gesteld, ondanks dat dat wel was aangekondigd.

Dit zijn de ingediende lijsten voor de verkiezing van de Antwerpse gemeenteraad:

N-VA

Vlaams Belang

Paars (Piraten +Volt)

CD&V

Sp.A

PVDA

BDW

Open Vld

Groen

USE

Burgerlijst

D-SA

Be.One

Er wordt nu onderzocht of alle kandidaten voldoen aan de basisvereisten en er eventueel nog wijzigingen moeten gebeuren. Dat weten de partijen maandag, en vanaf dan zijn alle lijsten definitief.

© Robin Fasseur

© W&F

Foto’s: Robin Fasseur

Meer over de verkiezingen 2018

Exclusief voor abonnees