DISCUSSIE. Fraudeur koopt proces af: wat vindt u van deze gerechtelijke praktijk?

DISCUSSIE. Fraudeur koopt proces af: wat vindt u van deze gerechtelijke praktijk?

Print

Het fraudeproces tegen de Nederlandse superbelegger Louis Reijtenbagh (72) en zijn familie is van de baan. De steenrijke beurshandelaar uit Brasschaat heeft een deal gesloten met het Antwerpse parket. Om een proces te voorkomen, legt Reijtenbagh 51 miljoen op tafel.

LEES OOK: ‘Belegger des doods’ uit Brasschaat legt 51 miljoen op tafel om elf jaar durende fraudezaak af te kopen

“Louis Reijtenbagh heeft contact opgenomen met het Openbaar Ministerie om tot een minnelijke schikking te komen”, stelt procureur Steven De Winter. “Er is een akkoord bereikt met de twaalf beklaagden voor een bedrag van net geen 50,9 miljoen euro. De familie Reijtenbagh betaalt daar 50 miljoen euro van en is ook bereid om alle gerechtskosten te dragen. In totaal betalen de twaalf beklaagden in dit dossier dus 89,4 miljoen euro terug aan de Belgische Staat.”

“Er werd rekening gehouden met de complexe aard van het dossier, de te verwachten procedureslag, het blanco strafblad van de beklaagden en hun individuele rol in de feiten”, aldus De Winter.

Vindt u het terecht dat het gerecht instemt met een minnelijke schikking om een procedureslag te vermijden, of is de afkoopwet volgens u een vrijgeleide voor fraudeurs?

Reageer via onderstaand formulier. Een selectie van de reacties verschijnt morgen in Gazet van Antwerpen.

MEEST RECENT