Jarige molen haalt weerbericht bij Sabine Hagedoren

Print

De noeste werkers bij de opbouw met centraal zanger Danny Van Acker. Foto: kma

Zandhoven - De windmolen van Pulderbos maalt al 175 jaar en die verjaardag wordt komend weekend ­uitgebreid gevierd tijdens de ­Molenfeesten. Er werd speciaal een oogstbier gebrouwen en zondag na de misviering rond 13.30u wordt een gedenkplaat onthuld.

De windmolen werd opgericht door Petrus Meeussen in 1840 en drie jaar later in gebruik ­genomen. Dit weekend wordt 175 jaar levende molen gevierd.

Uitgerekend aan de vooravond van zijn feestweekend haalde de wind­molen het weerbericht als 'weerfoto' bij Sabine Hagedoren op de VRT. ­­Martine Lambrechts uit Tessenderlo passeerde zondag toevallig langs de windmolen van Pulderbos op weg naar Westmalle. “Ik trek wel vaker weerfoto's voor de VRT”, vertelt ze. “In het verleden passeerde ik nog al op de Molenheide en ik vind de windmolen van Pulderbos mooi. Ik wist niet dat de molen verjaart. Leuk om te horen, dat is dan mijn cadeau”, laat de Limburgse fotografe weten.

Via schepen Steven Van Staeyen werd op de brouwerij van Waterloo een oogstbier gebrouwen. “Er zijn tien vaatjes afgevuld”, vertelt Van Staeyen. “Het gaat om ongefilterd tarwebier van 6 ­graden, dat we in glazen van 33 cl zullen tappen. Op de glazen staat récolte, van oogst, want de Molenfeesten zijn toch ook oogstfeesten. Het is iets eenmaligs, maar een actieve 175-jarige ­verdient toch een biertje.”

Vrijdag beginnen de ­Molenfeesten om 19.30u in de tent met een tafelvoetbal­toernooi. Zaterdag om 17u zorgt de Landelijke Gilde voor een Happen & Stappenwandeling langs trage wegen die deels over privédomeinen lopen en waar normaal niemand kan komen.

“We hebben uitzonderlijk eens voor iets anders gekozen dan de traditionele lichtjeswandeling. Het wordt eveneens een unieke ervaring. De route is zeven kilometer lang en toegankelijk voor buggy's, maar niet voor rol­stoelen”, zegt Dirk Vercammen van De Landelijke Gilde. “We blijven in Pulderbos en overschrijden de dorpsgrenzen niet.”

Nog tot vanavond kunt u via lg.pulderbos@gmail.com ­inschrijven om onderweg aperitief, barbecue, drankjes en anders te smullen. Dan kost een deelname 17 of 19 euro, afhankelijk van de gekozen formule. Wie gewoon wil meewandelen, zonder barbecue, kan tegen 2 euro deelnemen en krijgt bij aankomst nog een hotdog. Vertrek zaterdag tussen 17 en 20u aan de molen.

Zondag vanaf 11u beginnen dan de Molenfeesten met een mis en maaltijd, gevolgd door optredens en animatie in de ­namiddag. Molenaar Ludwig ­Lenaerts laat de wieken draaien. Zanger Danny Van Acker (60), die vlakbij in de Groenstraat woont, treedt zowel zaterdagavond als zondagnamiddag op. De havenarbeider is net op rust. “Mocht wel, want ik begon al op mijn dertiende”, vertelt hij. “Ik woon nu zeven jaar in Pulderbos en hou van onze molen.”

Molenfeesten, 14-15-16 september, Molenheide Pulderbos

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio