Opnieuw spontane prikacties van zeeloodsen

Minister Ben Weyts: geen akkoord met de VSOA. Foto: ISOPIX

Opnieuw spontane prikacties van zeeloodsen

Print

Er zijn opnieuw acties aan de gang bij het loodswezen. Dinsdagmiddag sprong overleg tussen de zeeloodsen van VSOA en bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) af.

Geen week nadat minister van Mobiliteit Ben Weyts een akkoord had gesloten met de erkende beroepsvereniging BvL, die vooral kanaal- en rivierloodsen vertegenwoordigt, kwam er een misnoegde reactie van de liberale VSOA, grotendeels bestaande uit zeeloodsen die schepen tussen de zee en Vlissingen begeleiden.

Ook zij eisten gesprekken met de minister, die gisteren uiteindelijk zonder akkoord werden beëindigd. “Het was een korte onderhandeling. We hadden niet het gevoel dat men een akkoord wilde”, zegt VSOA-secretaris Gerda De Norre. “Een uitvoeringsplan had inderdaad het doel van gelijk loon voor gelijk werk. Maar wij worden door het akkoord tussen de minister en de BvL opnieuw achtergesteld, met berekeningen die gaan van 300.000 tot 800.000 euro.”

“Wij wilden nog praten over dat eerste bedrag. Nu is er geen akkoord en bekijken we wat er gaat gebeuren. Alleszins verneem ik dat er opnieuw spontane acties zijn uitgebroken”, aldus De Norre.

Het zou gaan om het maximaal rusten tussen loodsbeurten, wat voor wachttijden kan zorgen.

Bij het kabinet van minister Weyts benadrukt men dat VSOA in april vorig jaar nog extra vergoedingen kreeg. “Nu eisen zij nog eens extra verloning zonder zelfs een rechtstreekse koppeling aan efficiëntiewinsten ter compensatie ervan”, klinkt het. Volgens de woordvoerder staat Weyts open voor “elk gesprek op basis van redelijke, gerechtvaardigde voorwaarden”.

Betrouwbaarheid

In de Antwerpse havenwereld, waar vertragingen grote gevolgen kunnen hebben voor de hele keten, benadrukt men dat het imago van Antwerpen opnieuw een knauw krijgt. “Betrouwbaarheid is cruciaal voor de hoofdkantoren”, zegt Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport-Voka, de koepel van private havenbedrijven.

Nu in het nieuws