KV Mechelen en Union aanvaarden schorsingen na tumultueuze wedstrijd

Vanderbiest (links) wordt vertegenwoordigd door zijn advocaat Sven Mary. Foto: BELGA

KV Mechelen en Union aanvaarden schorsingen na tumultueuze wedstrijd

Print

Het tumultueuze einde tussen de wedstrijd van Union en KV Mechelen zondag, zindert enkele dagen later nog steeds na. De Mechelse T2, Fred Vanderbiest, hield aan een vuistslag van Union-assistent Abder Ramdane zeven hechtingen over. De Geschillencommissie heeft zich dinsdagavond uitgesproken. KV Mechelen en Union gaan niet in beroep tegen de schorsingen.

LEES OOK. Mechelse assistent Vanderbiest is “werkonbekwaam” na knokpartij maar daagt toch op aan bondsgebouw

KV Mechelen en Union aanvaarden schorsingen na tumultueuze wedstrijd
Ramdane (tweede van links) riskeert tien speeldagen schorsing. Foto: BELGA

Op het einde van de wedstrijd tussen Union en KV Mechelen, die zondag eindigde op 2-2, kwam het tot een handgemeen tussen de Mechelse T2 Fred Vanderbiest en de assistent-coach van Union Abder Ramdane. Bij de feiten raakte gewond aan het gelaat en moest zeven hechtingen ondergaan. Hij is ook drie dagen werkonbekwaam.

De (eventuele) burgerrechtzaak voor slagen en verwondingen enerzijds en racisme anderzijds kan nog even op zich laten wachten. Het bondsparket van de voetbalbond heeft dinsdag wel beide partijen opgeroepen. Vanderbiest dacht eerder niet op te dagen, maar was dinsdag dus wel aanwezig. “Aanvankelijk hadden we om uitstel gevraagd, omdat meneer Vanderbiest werkombekwaam is verklaard. Maar uit respect voor deze instelling zijn we toch naar de zitting gekomen”, sprak zijn advocaat Mary. De Pro League heeft beide voetbalclubs al een boete van 5.000 euro opgelegd.

Zware straffen

Volgens Union heeft Vanderbiest Ramdane racistisch beledigd. Vierde scheidsrechter Jordy Vermeire, die het handgemeen na afloop van de match in het wedstrijdverslag optekende en ook opgeroepen is, zei tijdens de zitting dat hij “geen racistische opmerking van Vanderbiest heeft gehoord”.

De Geschillencommissie heeft zich dinsdagavond uitgesproken over de bewuste fase en de twee rode kaarten tijdens de wedstrijd. De Nederlandse KV Mechelen-verdediger Lucas Bijker wordt vanaf 13 september geschorst voor drie wedstrijden en een geldboete van 1.500 euro. Union-speler Tabekou krijgt voor zijn rood karton twee matchen schorsing opgelegd plus duizend euro boete.

Assistent-trainer van Union Ramdane wordt tien speeldagen geschorst (met drie waarvan uitstel) en een geldboete van 4.250 euro. De Mechelse T2 Fred Vanderbiest wordt bestraft met drie wedstrijden schorsing en moet een boete van 1.500 euro betalen. In naam van Vanderbiest bevestigt zijn advocaat Sven Mary dat hij donderdag ook klacht gaat indienen bij het gerecht in Brussel. Alexander Hayes, sportief directeur van Union, wordt tot slot twee wedstrijden geschorst en moet duizend euro boete betalen.

Malinwa en Union gaan niet in beroep

KV Mechelen heeft dinsdagavond op zijn website meegedeeld dat ze het schorsingsvoorstel aanvaarden en dat ze niet in beroep gaan. “KV Mechelen is tevreden dat de naam van Frederik Vanderbiest gezuiverd is. Als club staan we immers voor een familiale en passionele beleving van het voetbal waar sportieve waarden primeren en racisme en geweld geen plaats kennen. Daarom willen we deze zaak nu afsluiten en ons terug volledig focussen op het sportieve.”

Ook bij Union klinkt een soortgelijk verhaal. De club gaat niet in beroep tegen de schorsing van assistent Ramdane. Voor de Brusselse voetbalclub is een ontslag geen optie.

KV Mechelen en Union aanvaarden schorsingen na tumultueuze wedstrijd
Foto: BELGA

Meer voetbalnieuws