Nu ook protest tegen opvolger Dries Van Langenhove: “Wie zich met Hitler vergelijkt, hoort niet in raad van bestuur”

Deze bedenkelijke Facebookpost was te zien in de ‘Pano’-reportage. Foto: Pano/VRT

Nu ook protest tegen opvolger Dries Van Langenhove: “Wie zich met Hitler vergelijkt, hoort niet in raad van bestuur”

Print
Gent -

Nu Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden zijn zetel in de raad van bestuur van de UGent kwijt is, volgt vertrouweling Louis De Stoop hem in oktober op. “Onbegrijpelijk”, vinden studenten. Op 25 september trekken ze de straat op.

In het debat rond Dries Van Langenhove roeren ook de Gentse studenten zich. Ze plaatsen vraagtekens bij de opvolging van de extreemrechtse voorman van Schild & Vrienden in de raad van bestuur van de Universiteit Gent. Zodra de nieuwe termijn van twee jaar ingaat, in oktober, schuift running mate Louis De Stoop mee aan tafel.

Louis De Stoop is net als Van Langenhove rechtenstudent en volgens intimi een hard­liner binnen Schild & Vrienden. De felbesproken Pano-reportage van vorige week bracht een Facebookpost aan het licht waarin hij Adolf Hitler imiteert voor de Eiffeltoren.

Tuchtprocedure opentrekken

“Onbegrijpelijk dat iemand als Louis De Stoop straks in de raad van bestuur mag zetelen”, zegt studente Louise De Cooman, die vanaf oktober ook bestuurslid wordt. “Het is maar logisch dat de universiteit hier een stokje voor steekt. Iemand die zich met Hitler vergelijkt, hoort daar niet thuis.”

De Cooman pleit ervoor om de tuchtprocedure die al loopt tegen Dries Van Langenhove, open te trekken. “Waarom onderzoekt rector Rik Van de Walle de andere leden van Schild & Vrienden niet? Waarom worden de banden met de Nationalistische Studentenvereniging (NSV) en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) niet blootgelegd? Dat zijn verenigingen die worden gefinancierd door de universiteit.”

Verontwaardiging

De Gentse Studentenraad beraadt zich over mogelijke stappen. Volgens een ander bestuurslid, Patricia Kosta­dinov, is de verontwaardiging onder de studenten groot. Op 25 september betogen studenten aan het rectoraat tegen Schild & Vrienden.

Ook professoren zoals Petra De Sutter zouden liever geen aanhangers van Schild & Vrienden in de raad van bestuur zien. Maar het blijft onduidelijk welke juridische stappen de Universiteit Gent kan ondernemen. “Het is belangrijk dat de universiteit heel goed haar eigen reglement volgt, zodat ze later haar staart niet moet intrekken”, aldus bestuurslid Benjamin Biebuyck.

Nu in het nieuws