© AFP

© AFP

© AP

1/3

Geniale Djokovic wint US Open en zet voet naast Sampras: “Alles veranderde op een berg in Frankrijk”

Novak Djokovic heeft zondagnacht de US Open tennis gewonnen. De Serviër was in een bij momenten beklijvende finale een maatje te groot voor zijn Argentijnse opponent Juan Martin del Potro. Het werd 6-3, 7-6 en 6-3. Voor Djokovic is het zijn derde eindzege op de US Open, zijn veertiende overwinning op een grandslamtoernooi in totaal. Daarmee zet hij zijn voet naast de al even legendarische Amerikaan Pete Sampras.

LEES OOK: US Open schudt ATP-ranking door elkaar: Goffin zakt uit top-10, Djokovic doet gouden zaak

Toen Pete Sampras in de finale van de US Open van 2002 Andre Agassi versloeg en zijn teller van grandslamoverwinningen op veertien bracht, leek dat een record dat misschien wel voor de eeuwigheid zou blijven staan. Maar kijk. Amper zestien jaar later is Pistol Pete al ruimschoots voorbijgestoken door Rafael Nadal (17 grandslams) en Roger Federer (20 grandslams). En sinds zondagnacht moet Sampras ook Novak Djokovic naast zich dulden. Want de Serviër schreef na Wimbledon eerder deze zomer met de US Open nu ook zijn veertiende grandslamtoernooi op zijn naam. Op hetzelfde court als Sampras dat zestien jaar eerder deed.

Werd de vrouwenfinale zaterdag vooral in de schaduw gezet door de woede-uitbarsting van Serena Williams, werd de mannenfinale zondagavond in New York gelukkig wel gewoon een bijzonder fraaie sportieve strijd. Want Juan-Martin Del Potro (ATP-3) en Novak Djokovic (ATP-6) maakten er van bij de eerste opslag een geweldig spektakelstuk van. De eerste set was tot 3-4 erg gelijkopgaand. Maar Djokovic sloeg bij het eerste breakpunt in de match meteen toe. 3-5 voor de Serviër en op de eigen opslag was het eerste setpunt ook meteen het goede.

Beste tennis van de hele US Open

In de tweede set serveerden de twee finalisten het allerbeste tennis dat we op deze US Open te zien kregen. Gigantisch lange rally’s, fenomenale punten, steeds wisselende kansen… het niveau lag onwaarschijnlijk hoog. Actrice Meryl Streep kraaide het samen met meer dan 15.000 andere supporters in het Arthur Ashe stadion uit van de pret.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Djokovic ging aanvankelijk door op zijn elan en stoomde door naar 1-3, maar Del Potro verkocht zijn huid erg duur. De Argentijn pakte een rebreak en won drie spelletjes op een rij. Het achtste game van de tweede set bleek cruciaal. Na 21 prachtige punten en meer dan een kwartier spelen behield Djokovic dan toch zijn opslag. Van 4-4 ging het vervolgens naar 6-6. In de tiebreak bleek de Serviër net iets sterker. Hij won die met 7-4. De tweede set nam maar liefst 1 uur en 36 minuten in beslag.

Hetzelfde scenario in de derde set: Djokovic liep uit tot 3-1, Del Potro kwam terug tot 3-3. Maar dit keer slaagde de Argentijn er niet in om gelijke tred te blijven houden met de man aan de overkant van het net. Djokovic transformeerde in een niet te passeren muur. Del Potro zocht naar openingen, maar vond ze niet meer. En maakte vervolgens fouten omdat hij gedwongen werd om te flirten met de zijlijnen. Bij 5-3 mocht Djokovic serveren voor de match. Een kans die de ervaren ex-nummer één van de wereld uiteraard niet liet liggen. Met een rake smash maakte Djokovic de wedstrijd uit.

Veertien grandslams

Djokovic won nu veertien grandslamtoernooien in zijn carrière: zes keer de Australian Open, één keer Roland Garros, vier keer Wimbledon en drie keer de US Open. Del Potro blijft voorlopig steken op één eindzege op de US Open van 2009.

‘Nole’ won de US Open eerder in 2011 en 2015. Met deze derde overwinning op de US Open toonde Djokovic opnieuw dat hij er weer helemaal staat na zijn elleboogblessure. In februari ging de Serviër onder het mes nadat hij al een groot deel van 2017 in de lappenmand had gelegen. De comeback verliep aanvankelijk moeizaam, maar na een finale in Queen’s en vooral een vierde titel op Wimbledon toonde Djokovic dat hij zijn oude niveau weer haalt.

© AFP

Alles veranderde op de Mont Saint-Victoire

“Wie mij in februari na mijn operatie had verteld dat ik Wimbledon en de US Open zou winnen, die zou ik nooit hebben geloofd”, vertelde ‘Djoko’ na de finale. “Het heeft drie, vier maanden geduurd voor ik weer op niveau was. In die periode heb ik veel over mezelf geleerd, en geleerd om geduldig te zijn. Het vraagt tijd voor alles opnieuw op zijn plaats valt. De voorbije twee maanden waren fantastisch.”

Djokovic onthulde ook waar en wanneer hij de klik maakte: toen hij met zijn vrouw naar de Franse Alpen trok en de Mont Saint-Victoire beklom: “Ik herinner me één bepaald moment toen we die berg beklommen: het was vrij hoog en we bereikten de top na drie uur klimmen. We gingen zitten en bewonderden het uitzicht. En ik voelde op dit moment een nieuwe inspiratie, een nieuwe motivatie. Ik dacht aan tennis, de emotie die het me geeft. Ik voelde een nieuwe adem, een golf van energie die me niet meer verliet. En sindsdien zijn ook de resultaten veranderd.”

Dat Djokovic zijn voet nu naast Sampras zet, vindt hij ongelofelijk. “Hij is een legende van het tennis, een idool van mij uit mijn kindertijd. Ik zag hem voor het eerst op tv toen hij zijn eerste of twee Wimbledon won. Dit betekent veel voor mij.”

© AFP

Del Potro laat tranen de vrije loop

Juan Martin del Potro kon na de finale zijn tranen niet bedwingen. De 29-jarige Argentijn hoopte op een tweede triomf op Flushing Meadows (na 2009) maar kwam tekort tegen Djokovic. “Ik heb een goed toernooi gespeeld maar deze nederlaag is zwaar om te slikken”, zei een geëmotioneerde Del Potro, die op één grandslamtitel blijft steken. “Om eerlijk te zijn heb ik tot nu geweend. Ik ben heel verdrietig dat ik vandaag de verliezer ben. Novak speelde een uitstekende match, heel intelligent. Hij is heel snel, verdedigt goed. Ik had kansen in de tweede en derde set, nam risico’s met mijn forehand en speelde heel de tijd op de limiet op zoek naar winners, maar Novak zat er altijd bij.”

© USA TODAY Sports

© USA TODAY Sports

© AP

© EPA-EFE

© AP

© EPA-EFE

Meer sportnieuws