© AFP

Zweden doet ruk naar rechts: forse winst voor anti-immigratiepartij ‘Zweden Democraten’

Met het slechtste resultaat in meer dan honderd jaar hebben de sociaaldemocraten de parlementsverkiezingen in Zweden gewonnen. Na telling van zo goed als alle kiesdistricten zondagavond liggen ze op kop met 28,3 procent van de stemmen. De rechts-populistische Zweden Democraten zijn met 17,6 procent van de stemmen de op twee na grootste kracht geworden; de anti-immigratiepartij zet een grote stap vooruit.

Exit-polls van tv-zender SVT plaatsten de rechts-populisten eerder nog op de tweede plaats. Maar de liberaal-conservatieve Gematigde Uniepartij stak hen met 19,8 procent van de stemmen nog voorbij.

Wie Zweden zal regeren, blijft nog onduidelijk. De traditionele blokken behaalden evenveel stemmen: de sociaaldemocraten, groenen en de socialistische Linkse Partij hebben 143 zetels. De liberaal-conservatieve vierpartijenalliantie, onder leiding van de Gematigde Uniepartij, behaalde er net evenveel.

De Zweden Democraten, die kritisch staan tegenover het immigratiebeleid, roepen zichzelf, ondanks de derde plaats, uit tot de grote winnaar van de verkiezingen. “Ik weet wie deze verkiezingen gewonnen hebben, het zijn de Zweden Democraten”, zei lijsttrekker Jimmie Åkesson zondagavond aan zijn aanhangers. Volgens hem heeft zijn partij haar positie versterkt, meer zetels in het parlement gewonnen en zal ze de komende maanden en jaren niet meer te negeren zijn.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini feliciteerde al zijn geestgenoten van de Zweden Democraten. “Zweden, geboorteplaats van het mulitculturalisme en links model, heeft eindelijk gekozen voor verandering na jaren van ongecontroleerde immigratie”, zei hij.

“Fantastisch succes”

Het thema migratie beheerste de verkiezingscampagne. Zweden Democraten staan voor een hard anti-immigratiebeleid en dat slaat blijkbaar aan. Julia Kronlid, de ondervoorzitter van de partij, sprak van “een fantastisch succes”. Ze had het toen wel over de resultaten van de exitpolls, die Zweden Democraten nog iets meer op winst zetten.

Omdat alle andere partijen samenwerking met Zweden Democraten uitsluiten, dreigt de regeringsvorming niet eenvoudig te worden. Tenzij Ulf Kristersson, de leider van Moderaterna, het aandurft het cordon te doorbreken. Met zowel een links als een rechts blok dat zo’n 40 procent van de stemmen binnenhaalt, is de kans anders groot dat Zweden opnieuw op een minderheidsregering afstevent.

Nagelbijten voor groenen

Voor de groenen kan het nog een erg spannende avond worden. De kiesdrempel ligt in Zweden op 4 procent. In de laatste peilingen kregen zij een hogere score. Dat de groene partij in exitpolls vaak overschat wordt, zal de gemoedsrust op het partijhoofdkwartier niet ten goede komen. Toch liggen de partiële resultaten iets hoger. Als zij de kiesdrempel uiteindelijk niet blijken te halen, is er geen links ‘blok’ meer en ligt het veld mogelijk open voor Kristersson en zijn bondgenoten.

Nu in het nieuws