Verkiezingen 2018 Antwerpen

Eerste grote tv-debat: N-VA en CD&V sluiten Antwerpse coalitie met PVDA uit, Van Besien en Beels niet

Sp.a en Groen zijn bereid na de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen aan tafel te gaan zitten met PVDA. N-VA en CD&V sluiten de deur voor de extreemlinkse partij. Dat bleek zondag tijdens een verkiezingsdebat met de kopstukken van die vier partijen in het VTM NIEUWS. Ze hebben naar eigen zeggen nog niet gepraat over voorakkoorden.

“Ik kan met heel veel mensen door dezelfde deur. Ik sluit PVDA absoluut niet uit”, stelde sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels. Haar Groen-collega Wouter Van Besien zei soms met grote ogen te kijken naar bepaalde standpunten van PVDA, maar wil de partij niet bij voorbaat uitsluiten in de mate dat ze wil aansluiten bij een democratisch en progressief programma.

Het standpunt van beide partijen komt niet geheel onverwacht. Sp.a en Groen zitten vandaag al samen in de meerderheid in de disctrictsraad van Borgerhout. Aan de overzijde van de tafel waren Kris Peeters (CD&V) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) het eens over het tegendeel. “Noch met Vlaams Belang, noch met extreemlinks denken wij ons programma te kunnen realiseren”, aldus Peeters. “Geen extremisme in het bestuur van een wereldhaven of een wereldstad”, vulde De Wever aan.

De vier kopstukken gaven alle vier aan dat ze nog geen voorakkoorden gesloten hebben. Wouter Van Besien gaf wel te kennen dat hij zich niet kan vinden in de huidige coalitie met de N-VA en dat hij een “progressieve coalitie” verkiest.

Meer over de verkiezingen 2018

Exclusief voor abonnees