© if

De Backer: “Geef monumenten terug aan iedere Antwerpenaar”

Philippe De Backer (Open Vld) roept, in het kader van Open Monumentendag, op om de oude standbeelden, die Antwerpen nog in haar bezit heeft, terug te plaatsen in de stad. “Er is overal plaats voor kunst in de stad. We hebben deze monumenten in ons bezit, dus we moeten iedere Antwerpenaar gunnen van deze monumenten te kunnen genieten.”

inke

“In het zogenaamde ‘open depot’ van het Middelheimmuseum staan en liggen er nog standbeelden die in de stad te zien waren”, zegt kandidaat-burgemeester Philippe De Backer. Samen met Open Vld-gemeenteraadslid Axel Polis stelt hij voor om de beelden terug te plaatsen op enkele heraangelegde plaatsen in de stad.

“Heel de stad is in heraanleg. Dat betekent dat we opnieuw veel ruimte creeëren waar we deze beelden kunnen tentoonstellen. Voor iedere Antwerpenaar. Laat ons die prachtige beelden uit de vergeethoek van het Middelheimmuseum halen, waar ze nu liggen te verkommeren. Door de beelden opnieuw een zichtbare plaats te geven, brengen we de Antwerpenaar in contact met de geschiedenis van zijn stad en geven we elke Antwerpenaar nog extra monumenten in de stad”, zegt Axel Polis, die hierover al vragen gesteld heeft aan het college.

Het standbeeld van de liberale oud-burgemeester Leopold de Wael, dat vroeger aan het Atheneum stond en in 1948 weggehaald werd, zou volgens de Open Vld-leden opnieuw een plaats kunnen krijgen op de Rooseveltplaats. “De heraanleg van de Rooseveltplaats biedt een gigantische opportuniteit. De Kipdorpbrug wordt weer zichtbaar. Laten we dit aangrijpen om ook een ander stuk verleden terug naar boven halen. Zo hebben we als Antwerpenaren weer iets extra om trots op te zijn.”

Reactie van schepen Bastiaens

“Meer kunst in onze stad, absoluut akkoord!”, reageert Caroline Bastiaens (schepen voor cultuur, CD&V). “Kunst in de publieke ruimte geeft de Antwerpenaar en de bezoeker van onze stad op verwachte en onverwachte plekken de kans op schoonheid, verwarring, ontmoeting, … In Antwerpen zijn er heel wat pleinen, grote en kleine, die zich er perfect toe lenen. Bovendien dienen er zich regelmatig nieuwe opportuniteiten aan, denk maar aan het Eilandje, Nieuw Zuid, het Kunstenplein in Berchem.”

“Laat ons op die plekken verhalen van vandaag vertellen, hedendaagse kunstenaars de kans geven om een relevante bijdrage te doen aan onze stad, zoals bijvoorbeeld ook street artists dat doen.

“Uiteraard is het vertellen van de geschiedenis van onze stad belangrijk, maar het zomaar terugplaatsen van de historische standbeelden lijkt mij niet de beste manier. Die standbeelden vertellen een verhaal maar hebben dikwijls slechts betekenis op een specifieke locatie of een lieu de mémoire (waarom het beeld destijds daar precies stond) en die is in vele gevallen verdwenen. Bovendien zijn de historische standbeelden in onze stad bijna uitsluitend een zaak van mannen, zowel wat de makers als wat de afgebeelde personen betreft. Ook vrouwen uit het verleden en vandaag verdienen hun plaats in het straatbeeld.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Philippe De Backer Antwerpen