© SVH

© SVH

© SVH

© SVH

© SVH

© SVH

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Statig Schepenhuis is voortaan toerismekantoor: “Wij willen een wauw-effect oproepen”

Toeristen op zoek naar info over Mechelen zijn voortaan welkom in het nieuwe toerisme- en vrijetijdskantoor in het Schepenhuis. Bezoekers kunnen er het verhaal van de stad ontdekken aan belevingseilanden. Na de openingsuren is er ook een digitale infokiosk.

Sven Van Haezendonck

De restauratie en de verbouwing van het 13de-14de-eeuwse Schepenhuis, volgens de stad het oudste bewaarde stadhuis in Vlaanderen, ging in juni vorig van start. Er is 1,7 miljoen euro in geïnvesteerd. Zondagmorgen is de nieuwe locatie officieel geopend, meteen ook het startschot voor de 30ste Open Monumentendag.

“De locatie in de Hallestraat was te weinig zichtbaar voor een toerismestad als de onze. Toerisme en vrije tijd zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van onze stad en dus kozen we voor een centrale ligging en een publieksvriendelijke onthaalbalie”, vertelt Björn Siffer (Groen), schepen voor Toerisme en Cultuur.

“Wie Mechelen en de ziel van de Mechelaars echt wil leren kennen, kan zich in het mooiste toerismehuis van Vlaanderen laten inspireren”, zegt Siffer nog. Via een nieuwe toegang in de Vleeshouwersstraat is het Schepenhuis toegankelijk. Zowel met de trap als een lift. “Om het gebouw voor elke bezoeker toegankelijk te maken, werd een nieuw volume tegen het oudste gedeelte van het Schepenhuis aangebouwd”, zegt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Monumentenzorg.

Belevingseilanden

De nieuwe onthaalbalie ligt ook in dat oudste gedeelte van ruim 700 jaar oud. Er is ook een lager baliegedeelte voor mensen in een rolstoel en kleinere Mechelaars. Er is alles aan gedaan om het A+-label voor toegankelijkheid te behalen. Om het verhaal van de stad in al haar facetten te vertellen, werd in de grote zaal ‘De Vierschaar’ een nieuwe bezoekersruimte ingericht. Daar bevinden zich drie thema-eilanden over het Bourgondische en Habsburgse verleden en heden van de stad, over de ambachten en een plek voor mensenrechten. “Wij willen bezoekers zo in korte tijd laten kennismaken met wat onze stad te bieden heeft. Wij willen een wauw-effect oproepen. Zelf zijn we heel blij om in zo’n prachtig gebouw te mogen werken”, vertelt Paul Boënne, diensthoofd Toerisme.

Het nieuwe kantoor heeft ook een aanbod op maat van gezinnen met kinderen. “Mechelen Kinderstad leidt de kleinere bezoeker langs de Mechelse geschiedenis, de mensenrechten en de activiteiten in de stad via de swelvetboom vlakbij de inkom, een memoryspel, een digitale puzzel in het Bourgondisch thema-eiland, via zoekopdrachten in het ambachteneilad en E-kaartjes over kinderrechten”, vertelt Geypen.

Bourgondische stadswandeling

In de voormalige raadszaal op de eerste verdieping is de restauratie van de muurschildering ‘Het Laatste Oordeel’ volop in uitvoering. Volgend jaar start die van ‘De Calvarie’. “Het Schepenhuis is als attractie opgenomen in de Bourgondische stadswandeling. Op deze manier wordt dit prestigieuze historische pand, waar ooit de Grote Raad zetelde, opnieuw toegankelijk voor nationale en internationale bezoekers”, legt schepen Siffer uit.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio