Léon Stynen in de kijker bij Open Monumentendag in Antwerpen: dit kan je doen

BP-building. Foto: WAS

Léon Stynen in de kijker bij Open Monumentendag in Antwerpen: dit kan je doen

Print

De Open Monumentendag beleeft zondag zijn 30ste editie. Op deze feestelijke verjaardagseditie kunnen liefhebbers kiezen uit een divers programma met 834 verschillende activiteiten in 193 gemeenten, verspreid over 500 plekken over heel Vlaanderen.

Open Monumentendag werkt al enkele jaren niet meer rond één thema. Deze feesteditie sluit aan bij het Europees jaar van het cultureel erfgoed. Zondag kan je de helft van de door UNESCO erkende sites in Vlaanderen gratis bezoeken, aldus organisator Herita vzw.

Zo doen tien begijnhoven (o.a. Hoogstraten, Turnhout, Sint-Amandsberg, Diest Kortrijk) en negen belforten die erkend zijn als werelderfgoed, mee aan het evenement. Mechelen, Lier, Dendermonde, Sint-Truiden en Tongeren maken door de combinatie belfort-begijnhof er een heuse werelderfgoed-dag van.

Léon Stynen

Op een aantal plaatsen worden lokale thema’s uitgespeeld. Zo stelt Antwerpen de Belgische architect Léon Stynen in de kijker. In Antwerpen zijn er veertig gebouwen te bezoeken, waarvan acht van Léon Stynen en minstens evenveel van modernistische collega’s, onder wie de Politietoren van Renaat Braem. Voor nostalgie moet u in de cinema’s Cartoons, Roma en National zijn, voor art déco in het Tropisch Instituut. Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het hoofdkwartier van de Katoen Natie of het Maurice Verbaet Center. Voor een panoramische blik kan u naar het dak van de Chicagobuilding op Linkeroever klimmen.

LEES OOK. Beklim de ‘BP-building’ en geniet eenmalig van spectaculair uitzicht op Antwerpen

LEES OOK. BINNENKIJKEN. Zo is het wonen in een huis van Léon Stynen

Alle info op www.openmonumentendag.be

www.stynen2018.be

.

Nu in het nieuws