Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Kris Peeters belooft geen scheldcampagne, maar goed bestuur voor Scheldestad

Archiefbeeld Foto: ISOPIX

Kris Peeters belooft geen scheldcampagne, maar goed bestuur voor Scheldestad

Print
Antwerpen -

In het hippe café ‘Speciale Belge’ gaf Kris Peeters zaterdag de directe aftrap van de verkiezingscampagne van CD&V in Antwerpen. De lijsttrekker zet in op respect “voor wie anders is en zich anders verplaatst” en gaat zelf respect opbrengen voor zijn tegenstanders. “Geen scheldcampagne maar oplossingen voor de Scheldestad”.

De hippe plek waar de 250 CD&V-kandidaten voor de stadslijst en de districtsbesturen hun affiches en verkiezingsfolders kwamen afhalen, was symbolisch gekozen. “We hebben een heel jonge lijst met meer dan veertig percent kandidaten onder de 35, even verscheiden als de stad zelf”, verklaart lijsttrekker Kris Peeters. “Zoals deze nieuwe horecazaak willen wij iets anders brengen dan wat je overal vindt. Ik heb een goed gevoel bij deze aftrap. We moeten deze jonge generatie alle kansen geven.”

Bitse strijd

De kiesstrijd tot nu toe liep bits, met vaak persoonlijke aanvallen of insinuaties. Peeters doet daar liever niet aan mee. “Aan persoonlijke uithalen heeft de Antwerpenaar geen boodschap, hij wil oplossingen. Wij beginnen geen scheldcampagne want wij hebben het te druk met de Scheldestad. Wij willen mee een bestuur vormen waarin we maximaal ons programma zullen realiseren. Als je mensen ongeschikt vindt of verdacht maakt, hoe kan je daar dan nog goed mee gaan samenwerken?”

In zijn toespraak voor de kandidaten noemde Peeters ‘respect’ het centrale thema. “Respect voor wie anders is, respect voor wie zich op een andere manier verplaatst, voor wie nieuw is of voor wie oud is.”

AA-aanpak

Peeters beloofde extra aandacht voor de kleine ondernemers en de lokale winkelkernen tegen de grote ketens in. Tegen een ‘gewapend bestuur’ lanceerde hij de AA-aanpak, wat staat voor alert en attent bestuur. Daarin hebben meer wijkagenten en betere lokale politiekantoren een cruciale rol.

Andere concrete maatregelen zijn een onthardingsplan dat vijftien percent van de straten en stoepen wil vergroenen en betere tram- en fietsroutes naar het centrum. “Een stad op fiets-, tram- en buswielen als het kan, op autowielen als het moet”, stelde Peeters. We bouwen een wereldstad op mensenmaat uit.”

Verkiezingsnieuws