Gerecht voert huiszoeking uit bij Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove: “Dit is een politieke afrekening”

Het gerecht heeft vrijdag een huiszoeking uitgevoerd bij Dries Van Langenhove, de oprichter van de studentengroep Schild & Vrienden. Dat werd aan onze redactie bevestigd.

rrln, phu, cds

In het onderzoek naar de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden hebben de autoriteiten vrijdag enkele huiszoekingen uitgevoerd. Eén daarvan vond plaats bij de 25-jarige oprichter en voorzitter Dries Van Langenhove. Hij wist daar niets van en was op het moment niet aanwezig. Bij de huiszoeking werd onder meer computermateriaal meegenomen.

“Monddood gemaakt”

“Het gerecht heeft alle technologische middelen waarmee ik mij kan verdedigen op Twitter, enzovoorts, in beslag genomen”, aldus Van Langenhove in een reactie.

“Ik ben monddood gemaakt. Ik heb alleen nog mijn smartphone, als ze die tenminste straks niet komen halen. Anders zal ik met postduiven moeten werken”, zegt hij verder. “Dit is een afrekening van politiek, justitie en de media. Als justitie evenveel ijver aan de dag zou leggen tegen de 18.000 jihadi’s in ons land zouden we veel verder staan.”

Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, liet donderdag weten een gerechtelijk onderzoek te starten naar Schild & Vrienden. “Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie er strafbare feiten gepleegd zijn”, aldus woordvoerder An Schoonjans. “Dan zal ook gekeken worden of we mensen moeten verhoren en wie. Maar voorlopig kunnen we daar nog weinig over zeggen omdat het onderzoek in een beginstadium zit.”

Reportage

De beweging kwam in opspraak na een spraakmakende Pano-reportage woensdagavond. De reportagemakers slaagden erin inzage te krijgen in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden. Daar communiceerde een kerngroep van de beweging met elkaar.

De duizenden berichten op de geheime pagina bleken te bulken van het racisme. Bij de video van een uitgehongerd zwart jongetje werd bijvoorbeeld een liedje gemonteerd met de tekst “I Don’t Care (het kan me niet schelen), I Love It”. In andere berichten gaat het over “luie tyfusneger”, “vrouwelijke makakken” of moslims als terroristen. Opvallend zijn ook de vele verwijzingen naar het nazisme, met zelfs een fotomontage van Dries Van Langenhove als Hitler.

Schorsing

De reportage had grote gevolgen voor Van Langenhove. UGent-rector Rik Van de Walle daags na de uitzending weten dat er een interne tuchtprocedure is opgestart tegen Van Langenhove, die Rechten studeert aan de instelling. “We hebben hem met onmiddellijke ingang geschorst en de procedure is opgestart om hem volledig van de UGent te verwijderen”, klonk het onder meer.

Daarnaast zetten al vier N-VA-leden en één CD&V’er een stap opzij wegens banden met Schild & Vrienden. De vijf zullen niet meer opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen en zijn van hun lokale kieslijsten geschrapt. Het gaat om regionale politici die op zouden komen in Aalst, Maaseik, Puurs, Sint-Niklaas en Stekene.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER