Mechelse scoutsleider uit reportage Schild & Vrienden mag aanblijven: “Neemt afstand van de feiten”

Foto: VRT/

Mechelse scoutsleider uit reportage Schild & Vrienden mag aanblijven: “Neemt afstand van de feiten”

Print
Mechelen -

In de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden werd een scoutsleider uit Mechelen herkend. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft na een gesprek met de betrokkene en onder meer ook de pedagogische staf beslist dat er geen direct risico is op schade. “We hebben niet de indruk dat er hoogdringend een beschermende maatregel nodig is”, aldus Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Uit de reportage bleek dat het publieke discours van Schild & Vrienden, dat zich voordoet als een rechts-conservatieve beweging, sterk verschilt van wat de leden met elkaar delen in geheime chatgroepen. Er werden beelden getoond van hoe Schild & Vrienden-leden, in een gesloten groep, racistische antisemitische berichten hadden gedeeld.

Uit het gesprek met de scoutsleider is gebleken dat hij geen deel uitmaakt van de inner circle waarvan sprake. “Hij neemt afstand van de feiten en maakt alleen zijdelings deel uit van de vriendenkring”, zegt Van Reusel. Hij benadrukt wel dat er naar de groep toe extra aandacht gaat naar begeleiding, normen en waarden en groepscultuur. Scouts & Gidsen Vlaanderen blijft de situatie ook opvolgen.

Scouts en Gidsen Vlaanderen blijft de situatie ook opvolgen en “heeft er het volste vertrouwen in dat deze begeleidingsploeg zelf verder waakt over de normen en waarden in de groepscultuur, een basisvertrouwen dat essentieel blijft binnen het jong vrijwilligerswerk van een jeugdbeweging. Uit een gesprek blijkt voldoende waarborg dat dit binnen deze groep met de nodige zorg en juiste inschatting wordt opgevolgd. In die werkvorm behoudt Scouts en Gidsen Vlaanderen hier en nu het noodzakelijk vertrouwen. Mild zijn ten opzichte van jongeren die fout inzien doet geen afbreuk aan streng veroordelen van discriminatie, racisme of seksisme.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio