© Politie

Verdachte van moord op Nicky Verstappen aangekomen in Nederland

Jos Brech, de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, is vanuit Spanje overgebracht naar Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Maastricht.

De Limburger

De 55-jarige Brech is volgens de regels op Nederlandse bodem opnieuw aangehouden op verdenking van een levensdelict, een zedendelict en een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid. Vervolgens is hij voor veertien dagen in voorlopige hechtenis genomen. De recherche zal hem binnen de 24 uur verhoren over zijn betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, die in 1998 op 11-jarige leeftijd verdween van een jeugdkamp in Zuid-Limburg.

Brech mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Wie dat is en naar welk huis van bewaring hij gaat, is onbekend.

Doorbraak

Jos Brech kwam vorig jaar in het vizier van justitie toen hij niet reageerde op de oproep om DNA af te staan. Hij was vervolgens spoorloos, zijn familie gaf hem in april als vermist op.

Uiteindelijk bemachtigde de politie alsnog dna van Brech via het team dat zijn vermissing onderzocht. Begin juni bleek dat volledig te matchen met de sporen op de kleding van Nicky Verstappen (11). Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Nicky’s lichaam werd de volgende avond in een sparrenbos nabij het kamp gevonden.

Twintig jaar lang speurden politie en justitie naar de dader, de DNA-treffer was een grote doorbraak voor politie, justitie en de familie: “Eindelijk heeft de dader een gezicht”, zei Berthie, de moeder van Nicky. Snel na onthulling van de naam en foto van Brech werd hij 26 augustus in Spanje aangehouden. Brech verbleef in een commune in de heuvels rond Castellterçol, op een uur rijden van Barcelona.

MEER OVER Nicky Verstappen

Nu in het nieuws