Doorbraak: diamantairs mogen weer bankrekening openen

Foto: Joris Herregods

Doorbraak: diamantairs mogen weer bankrekening openen

Print

De Antwerpse diamantsector heeft een principeakkoord bereikt met bankensector Febelfin om diamantairs voortaan recht te geven op een bankrekening.

Een dikke drie jaar geleden is de bank KBC begonnen met de sluiting van de Diamantbank omdat het van de Europese Commissie zijn risicovolle activiteiten moest afbouwen. Door het wegvallen van KBC als financier, gaf geen enkele Belgische bank nog leningen of een zichtrekening aan diamantairs. “Dat vond de sector, waarin miljarden rondgaan, heel betreurenswaardig. “De diamantsector is al 570 jaar in Antwerpen en is goed voor 15% van de export van België naar landen buiten de Europese Unie”, aldus woordvoerster Margaux Donckier.

Doorbraak: diamantairs mogen weer bankrekening openen
Foto: Joris Herregods

Maar nu is er dus een akkoord. Dat heeft federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) donderdag gezegd tijdens een debat met de Antwerpse lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Onder impuls van minister Peeters en federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zullen enkele banken binnenkort een protocol tekenen waarin ze beloven dat diamantairs een zichtrekening kunnen openen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van buitenlandse banken. Welke banken het protocol zullen ondertekenen, is nog niet bekend.

Welke banken het protocol zullen ondertekenen, is nog niet bekend. Volgens Kris Peeters gaat het om een viertal banken, waaronder enkele grootbanken.

Karel Van Eetvelt, algemeen directeur van bankenfederatie Febelfin, benadrukt wel dat hij nog een definitief fiat nodig heeft van de banken. “De onderhandelingen met de diamantsector zijn in een heel constructieve sfeer verlopen, maar er moeten nog enkele voorwaarden worden ingevuld”, zegt Van Eetvelt. “Het is de bedoeling om te starten met een proefproject waarbij een vijftigtal diamantairs die aan alle voorwaarden voldoen, een zichtrekening mogen openen. Een ‘compliance officier’ van Antwerp World Diamond Centre (AWDC) zal controleren of een diamantair voldoet aan criteria die door de Nationale Bank zijn opgesteld.”

Nu in het nieuws