Ouders maken zich zorgen om Mechelse scoutsleider die opduikt in Schild & Vrienden-reportage

De Pano-reportage over Schild & Vrienden van woensdagavond zindert donderdag nog hevig na in Vlaanderen. Ook in de buurt van Mechelen, waar een scoutsleider werd herkend op de VRT-beelden. “We hebben de nodige tijd nodig om deze zaak verstandig en rustig aan te pakken”, klinkt het bij Scouts & Gidsen Vlaanderen.

bap

In het VRT-programma ‘Pano’ werden woensdagavond beelden getoond van hoe Schild & Vrienden-leden in een gesloten online groep racistische antisemitische berichtten hadden gedeeld. De Vlaamse Jeugdraad en de UGent zijn een onderzoek gestart.

De reportage beroert ook enkele ouders uit het Mechelse. Zij hebben een scoutsleider in de beelden als een lid van de bewuste groepering en maken zich zorgen. Woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel zegt op Radio 2 dat ze geschrokken zijn van het nieuws. “Als deel van de Vlaamse Jeugdraad hebben wij vertrouwen in de wijze waarop zij dat opvolgen en behoedzaam zullen reageren.”

(Lees verder onder de video)

“Eerst in dialoog en debat gaan”

Of Scouts & Gidsen Vlaanderen acties zullen ondernemen, laat Van Reusel in het midden. “Zelf hebben wij nog geen enkele aanwijzing en duidelijkheid binnengekregen. Op basis daarvan willen, mogen en kunnen wij ons niet uitspreken over personen. Als blijkt dat er een betrokkenheid is, zullen wij onderzoeken hoe wij gepast zullen reageren, in de eerste plaats een gesprek over gedeelde normen en waarden. Wij willen eerst in dialoog en debat kijken wat er effectief aan de hand is. Of die leider zal kunnen aanblijven of niet, zal van meer afhangen dan van een mening of standpunt, het zal ook afhangen van het hele plaatje. Daar hebben we de nodige tijd voor nodig om dat verstandig en rustig aan te pakken.”

Voelt Scouts & Gidsen Vlaanderen zich nu genoodzaakt om leiders te gaan screenen? “Wij vertrouwen in de eerste plaats op het sociaal weefsel van een leidingsploeg die samen inschatten wie er leider wordt. Als er vragen komen rond standpunten of houding van leiding, vinden we het wel nodig om daar het geschikte gesprek rond te voeren. Wij zullen wakker zijn, de signalen ontvangen en daarvoor openstaan en wij zullen zo snel mogelijk met betrokken leidingsgroepen of -leden bespreken wat er aan de hand is en wat er wel en niet kan binnen de scouting.”

MEER OVER Schild & Vrienden

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio