Voorzitter Vlaamse Jeugdraad stuurt aan op ontslag van Schild en Vrienden-leden: “Er is een sterk signaal nodig”

Voorzitter Vlaamse Jeugdraad stuurt aan op ontslag van Schild en Vrienden-leden: “Er is een sterk signaal nodig”

Print

Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, stuurt aan op het ontslag van de vier leden van de adviesraad die ook deel uitmaken van Schild & Vrienden. Dat schreef ze op Twitter. De reactie komt er na de Pano-reportage die het racistische karakter blootlegde van de organisatie.

“Als er één ding is dat ik het afgelopen half jaar bij de Vlaamse jeugdraad heb geleerd, is het wel dat jongeren met uiteenlopende achtergronden, wereldbeelden of politieke voorkeur samenbrengen niet onmogelijk is. Zolang iedereen met het nodige respect aan tafel plaatsneemt. Als die houding niet strookt met je persoonlijke instelling en eventuele andere engagementen, dan strookt je persoonlijke instelling niet met de Vlaamse Jeugdraad waar ik voorzitter van ben”, zo laat Smarandescu donderdagochtend weten in een reactie via Twitter.

In moeilijke situaties is het aan mij om het hoofd koel te houden, naar iedereen te luisteren maar eveneens om moeilijke beslissingen nemen wanneer een sterk signaal, zoals ontslag, nodig is. Vandaag is dat nodig”, zo meent Smarandescu.

De Vlaamse Jeugdraad zegt dat er een gesprek wordt opgestart met de vier betrokkenen. “We hebben een vermoeden om wie het gaat”, zegt woordvoerder Sarah Latré. “We zullen, liefst nog vandaag, het gesprek met hen aangaan.” Een concretere timing kon nog niet worden gegeven.

Steun van Gatz

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) had donderdagochtend overleg met de Vlaamse Jeugdraad (VJR). “In samenspraak werd beslist dat de VRJ overgaat tot de procedure van uitsluiting van de leden waarvan hij weet dat ze nauw verbonden zijn met Schild en Vrienden”, zegt Gatz in een mededeling.

“De Vlaamse Jeugdraad is een belangrijke organisatie, waar we goed mee samenwerken. Hij is de stem van kinderen, jongeren en de jeugdwerkorganisaties. De Jeugdraad verdedigt waarden als diversiteit, gelijkheid van mannen en vrouwen en spant zich in voor een verdraagzame samenleving. Als blijkt dat leden van de Jeugdraad die waarden en normen niet onderschrijven en dus het huishoudelijk reglement aan hun laars lappen, lijkt het me logisch dat er voor hen geen plaats meer is binnen hun werking”, zegt minister Gatz.

(Lees verder onder de video)

Fragment Pano Video: VRT

Pano

Eerder zei de rector van de UGent, waar S&V-oprichter Dries Van Langenhove inmiddels bestuurder is, dat hij een onderzoek wil naar de juridische toelaatbaarheid van de activiteiten van S&V. Ook de UGent distantieerde zich uitdrukkelijk van de uitspraken van de S&V-oprichter.

Uit gesprekken in geheime chatgroepen die Pano kon infiltreren, bleek dat leden racistisch, antisemitisch en erg vrouwonvriendelijk taalgebruik niet schuwen. Sommige leden zijn blijkbaar zelfs bereid tot geweld en verwijzen naar wapens. Al voegt Pano eraan toe dat onduidelijk is hoe serieus die dreigementen echt zijn.

Van Langenhove ontkent de aantijgingen en beweert dat de berichten in de chatgroepen zijn geschreven door iemand die zijn identiteit gestolen heeft.

MEEST RECENT