Duchateau over beweringen Van Besien: “kermispraat”

Print
Antwerpen -

Het OCMW van Antwerpen heeft in 2015 contact gehad met de Syrische ambassade om na te gaan of zij informatie zouden kunnen verstrekken over inkomsten of eigendommen van Antwerpse OCMW-klanten in Syrië. Dat zegt Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien in een interview met Knack. Een kwartaalrapport bevestigt die informatie, al lijkt er geen navraag te zijn gebeurd naar concrete personen. “Kermispraat moet je houden voor de kermis”, zo reageert Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) laconiek op Facebook.

Het Antwerps OCMW controleert wel vaker of vluchtelingen die hier hulp zoeken bezittingen en eigendommen hebben in het buitenland. In een dubbelinterview met Fons Duchateau wrijft Wouter Van Besien, kandidaat-burgemeester voor Groen, hem aan dat het Antwerps OCMW in 2015 bij de Syrische overheid informeerde naar gegevens over gevluchte Syriërs.

Van Besien noemt het woensdag in een bijkomende reactie “heel verontrustend” dat de controle- en inspectiedienst van het Antwerpse OCMW aan een regering van een land in burgeroorlog - het regime van Bashar al-Assad - heeft gevraagd of die wilde meewerken om informatie over inkomsten en eigendommen van (gevluchte) burgers te bezorgen.

Kwartaalrapport

In een kwartaalrapport van het OCMW staat inderdaad dat in het kader van de strijd tegen sociale fraude een mail werd verstuurd naar de ambassades van Syrië, Armenië, Afghanistan, Marokko, Irak, Nigeria, Rusland, Georgië, Congo en Kosovo. “De ambassade van Syrië antwoordde dat er geen registratie bestaat”, luidt het vervolgens kort.

Volgens OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) was de mail in kwestie “niet bedoeld om een huis in oorlogsgebied in rekening te brengen bij de berekening van leefloon, maar wel bijvoorbeeld om te kijken of ze een uitkering of toelage hebben van de overheid”. “Een vlucht naar hier kost 10.000 à 20.000 euro”, stelt Duchateau. “Waar komt dat geld vandaan? Is er nog een bankrekening met buitenlandse valuta? Dat brengen we in kaart en we onderzoeken alle mogelijkheden om dat ernstig te kunnen doen.”

“Kermispraat”

Op zijn facebookpagina bijt Duchateau woensdag nog wat feller van zich af. “Blij dat meneer Van Besien al eens een kwartaalmonitor leest. Nu moet hij ze nog juist leren lezen”, klinkt het sarcastisch. “Kermispraat moet je houden voor de kermis”, sneert hij.

“Ik daag Van Besien uit om één dossier boven te halen waar oorlogsvluchtelingen om het even wat zou geweigerd zijn omdat ze een eigendom of ‘bezittingen’ zouden hebben in Syrië”, aldus Duchateau.

De schepen van Sociale Zaken verwijt Van Besien electorale spelletjes te spelen in de aanloop naar de verkiezingen. “Groen weigert al langer om electorale redenen alle controles op buitenlandse inkomsten. De N-VA beschouwt het wél als zijn plicht om solidariteit te verantwoorden aan de belastingbetaler”, aldus Duchateau.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio