BAS spreekt Beerschot Wilrijk vrij voor “Al wie niet springt is een Jood”-gezangen

Themabeeld. Foto: BELGA

BAS spreekt Beerschot Wilrijk vrij voor “Al wie niet springt is een Jood”-gezangen

Print

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft zich dinsdag uitgesproken over de “Al wie niet springt is een Jood”-gezangen van enkele Beerschot Wilrijk-fans in de thuiswedstrijd tegen Lokeren van eind mei.

Het Beerschot Wilrijk-bestuur moest zich midden mei op de voetbalbond komen verantwoorden voor de gezangen die een aantal thuissupporters tijdens de wedstrijd tegen Lokeren zongen. Er werd onder meer “Al wie niet springt is een Jood” gezongen.

BAS spreekt Beerschot Wilrijk vrij voor “Al wie niet springt is een Jood”-gezangen
Foto: Photo News

De geschillencommissie boog zich over de zaak en in hoger beroep oordeelde instantie niet veel later dat de slogan niet beschouwd werd als discriminerend. “Er moet sprake zijn van een bijzondere wil om aan te zetten tot discriminatie, haat of geweld dat. Indien dat niet het geval is, behoort elke uiting tot de vrijheid van meningsuiting”, klonk het toen.

Geuzennaam

Het bondsparket vocht de beslissing van de commissie aan en tekende hoger beroep aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Het parket komt van een kale reis terug, want het BAS heeft het beroep dinsdag verworpen. Er kan volgens de instantie niet worden aangetoond dat “het om discriminerende of beledigende spreekkoren gaat vermits de supporters van Beerschot Wilrijk met de term ‘Joden’ doelen op de supporters en de spelers van Antwerp. ‘Joden’ is een naam die de supporters van R. Antwerp zichzelf al decennialang geven. Het betreft in dit geval een geuzennaam van een club, niet de benoeming van een ras, een cultuur, een godsdienst of een volk.”

Beerschot Wilrijk moet zich dus niet aan een zware sanctie verwachten, maar waarschuwt wel zijn supporters. “Wij vragen aan onze fans de regels te respecteren. Haat, discriminatie en racisme kunnen we niet toelaten in ons stadion; ludieke en creatieve acties en liederen des te meer. Daarin zijn we goed en daarin moeten we ons blijven onderscheiden”, besluit de club.

MEER VOETBALNIEUWS