Verkiezingen 2018 - Zandhoven

Jordi De Vlam lijsttrekker Groen in Zandhoven, Ward Belmans duwt

Print

De kandidaten voor Groen Zandhoven, alleen Timothy Thys ontbreekt. Foto: kma

Zandhoven / Berendrecht-Zandvliet-Lillo - De jonge Jordi De Vlam (25), die vorig jaar in moeilijke omstandigheden de overleden Leo Rens opvolgde als enig gemeenteraadslid van Groen in Zandhoven, wordt lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Groen heeft zijn volledige lijst met 23 kandidaten helemaal rond. Er staan enkele opvallende namen op, zoals Leo Cautereels, die de mensen misschien wel kennen van het Bezoekerscentrum Zoerselbos.

“Interessant”, zo omschrijft de jonge stedenbouwkundige Jordi De Vlam zijn eerste jaar in de gemeenteraad van Zandhoven. “Ik heb zeker zin om verder te doen. Ik heb begrepen dat de CD&V-meerderheid minder hard is voor mij dan voor mijn voorgangers, al is er soms een lacherige ondertoon. Maar ik vond het boeiend en heb heel veel zin om verder te zetelen.”

Groen Zandhoven hoopt te groeien van één naar minstens twee zetels. “Onze grote hoop is ook dat de absolute meerderheid in Zandhoven gebroken wordt”, zegt lijstduwer en oud-gemeenteraadslid Ward Belmans. “Het zou een revolutie betekenen in Zandhoven als de CD&V straks moet gaan praten met iemand. Onder burgemeester Willy De Bie kon je bijna spreken van een dictatuur in Zandhoven, maar gaandeweg is er onder Luc Van Hove toch een verandering opgetreden.”

Marjet Brangers, die Belmans destijds opvolgde als gemeenteraadslid, staat tweede, voor Kries van Zele.

Tine Van de Velde (20) en Timothy Thys (23) zijn de jongsten op de lijst. Hedwig Maldoy, de echtgenote van N-VA-raadslid Bart Van den Bergh, staat op de dertiende plaats. Met Somia El Fihmi (21ste), die tegenover het gemeentehuis woont, heeft Groen Zandhoven ook iemand met Marokkaanse roots. “Ik ken Hedwig van ’t Zandhofje en wil me graag inzetten voor mijn gemeente”, zegt Somia. "Ik ben bijna twee jaar geleden van de stad naar hier verhuisd. Dit is ook een manier om nog meer mensen te leren kennen in Zandhoven en me in te zetten voor een groen Zandhoven."

Een interessante kandidaat en ervaren rot is zeker ook Leo Cautereels (76),  die als stichter van De Vrienden van het Zoerselbos het 400 hectaren grote Zoerselbos mee van de verkaveling redde. In de jaren negentig was hij verbonden aan de groene fractie in het Europees Parlement. Van 1994 tot 2000 was hij voor Agalev schepen in Zoersel, met als belangrijkste realisatie het afvalbeleid. Cautereels is ook oud-voorzitter van Red de Voorkempen en zorgde destijds mee voor de sluiting van het stort van Westmalle.

“Recent ben ik van Zoersel naar een serviceflat in Zandhoven verhuisd”, legt hij uit. “Een terugkeer naar mijn roots, want mijn liefde voor de natuur schoot wortel op de boerderij van mijn grootouders Kees Van Dijck en Celina Reypens in Heuvelheide. In Zandhoven heb ik mee Sint-Christoffel  op het nippertje van de sloop gered. Het gemeentebestuur wou de afspanning afbreken, maar via een spoedprocedure werd de Christoffel geklasseerd als monument. Ik heb me destijds ook ingezet om te verhinderen dat de gemeente een grote jumpinghal zou bouwen in de Tappelbeekvallei in Massenhoven. Zandhoven is dus zeker geen totaal nieuw terrein voor mij.”

Enkele actiepunten van Groen zijn onder meer een vrije busbaan op de N14 tussen Zandhoven en Massenhoven zodat mensen die de snelbus naar Antwerpen willen nemen via de E313 hun tijdswinst niet verliezen door de files op de Ringlaan en de Liersebaan, obstakelvrije en voldoende brede voet- en fietspaden, zien hoe de huidige knip in Zandhoven-centrum nog verbeterd kan worden, ondersteunen van samentuinen en korte-keteninitiatieven zoals de Buurderij Pulderbos, meer respect voor oude bomen, meer bomen op parkeerplaatsen en een geboortebos. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezing werd de groepsfoto genomen aan de oude bibliotheek en was een nieuwe bibliotheek voor Groot-Zandhoven een actiepunt. Die plannen zijn nu concreet.

1. Jordi De Vlam

2. Marjet Brangers

3. Kries Van Zele

4. Paul Sergier

5. Inge Somers

6. Jo Dreesen

7. Sabine Van Hauwaert

8. Jacques Rewers

9. Annemie Smolenaers

10. Timothy Thys

11. Tine Van de Velde

12. Johan Sergeant

13. Hedwig Maldoy

14. Frans Coenen

15. Brigitte Hendrickx

16. Frank De Swert

17. Kathleen De Meyer

18. Leo Cautereels

19. Mieke Beckers

20. Mathias Jespers

21. Somia El Fihmi

22. Anneleen De Wilde

23. Ward Belmans 

Verkiezingsnieuws