Lichaam van Marc Sluszny gevonden: “Nooit gedacht dat we hem nog zouden kunnen begraven”

Foto: facebook

Lichaam van Marc Sluszny gevonden: “Nooit gedacht dat we hem nog zouden kunnen begraven”

Print
Antwerpen -

Het lichaam van de Antwerpse avonturier Marc Sluszny is gevonden. Dat is bevestigd aan onze redactie. Sluszny was vermist sinds eind juni, toen hij was afgedaald in Font Estramar, de diepste onderwatergrot van Europa. Een duiker die anoniem wil blijven zocht en vond Sluszny op eigen houtje. Zijn familie werd gisteren officieel op de hoogte gebracht door het Franse gerecht. “Dit geeft ons de kans om het toch een beetje af te sluiten”, zegt een goede vriend.

Eind juni daalde Marc Sluszny af in Font Estramar, een zeer diepe en extreem gevaarlijke grot in het zuiden van Frankrijk. Hij raakte vermist en er werd een zoekactie op poten gezet. Tijdens één van de reddingsacties kwam een Franse duiker, Laurent Rouchette, om het leven. De zoekacties werden stopgezet. Het lichaam van Sluszny werd nooit gevonden. Tot nu.

Vorige week kreeg Laurent Boeki, een vriend van Marc, telefoon van een duiker die anoniem wenste te blijven. Hij was op eigen houtje gaan zoeken en had het lichaam gevonden. Hij deelde mee dat hij het lichaam naar boven had gebracht, en dat het te vinden zou zijn buiten de grot, op een diepte van drie tot vijf meter. Gisteren, zondag, kreeg de familie officieel bevestiging van het Franse gerecht.

”Na het ongeval met Laurent Rouchette dachten we allemaal: this is it”, vertelt zijn vriend Filip Van Vlem aan uw krant. “Marc zou zelf nooit gewild hebben dat er nog meer mensen zouden sterven, dus werden alle zoekacties stilgelegd en gingen we er vanuit dat hij misschien nooit gevonden zou worden. Dat het nu toch gebeurd is, is voor een stukje een geruststelling. We kunnen het afsluiten. Dat iemand uit de duikerswereld nog een poging zou ondernemen, viel misschien wel te verwachten.”

“Dit is heel onverwacht en brengt heel veel emoties met zich mee”, vertelt een andere vriend, Laurent Boeki, aan VTM Nieuws. “We hadden nooit gedacht dat we hem nog kunnen begraven. De vorige expeditie was met vijftien man en drie ton materiaal en leverde niets op. Deze duiker heeft het helemaal alleen gedaan. Ik kan dus enkel chapeau zeggen aan de man die Marc vond. Hij heeft ook niets gevraagd van geld of beloning. Dit is echt een cadeau uit de hemel.”

Marc Sluszny was één van de bekendste Antwerpse avonturiers. Hij haalde verschillende records, onder andere in het zweefvliegen, het deltavliegen en in de ‘vertical run’, waarbij hij 100 meter loodrecht naar beneden liep met behulp van een touw op de Proximusgebouwen in Brussel. Hij dook met haaien, nam deel aan autoraces en schreef verschillende boeken.

Marc Sluszny, telg van een Joodse familie, werd 56 en had twee kinderen. Van zodra zijn lichaam wordt vrijgegeven, wil zijn familie hem begraven in Tel Aviv. Dat zou mogelijk nog deze week gebeuren.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio