Heftige reacties nadat De Wever insinueert dat cocaïnehandel infiltreert in politiek: “Dit is not done”

Vanuit de politiek komen heftige reacties na het interview van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die vertelde in een interview bij de Volkskrant dat de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven stilaan zo’n omvang krijgt dat “politici één klik verwijderd zijn van malafide praktijken”.

svw, jtp

LEES OOK: De Wever over drugsproblematiek: “Op deze manier zijn Antwerpse politici één klik verwijderd van malafide praktijken”

Volgens Dewinter geeft de burgemeester nu ook toe dat de drugsproblemen in Antwerpen boven zijn hoofd is gegroeid. “Zijn zogenaamde war on drugs heeft gefaald”, zegt Dewinter. “”De uitspraken van De Wever bevestigen helaas de thesis van het Vlaams Belang dat kleine drugdealers misschien wel werden gepakt, maar dat de grote vissen actiever zijn dan ooit.”

“Dat het zover is kunnen komen dat de drugsmaffia blijkbaar heeft kunnen infiltreren in de Antwerpse politiek en gemeenteraad, in de politie, de douane en het Havenbedrijf, laat zien dat De Wever verre van voldoende inspanningen heeft geleverd om het enorme en groeiende drugsprobleem en het bijhorende geweld het hoofd te bieden. Zijn uitspraken roepen ook veel meer vragen op dan dat ze antwoorden bieden. Het lijkt er sterk op alsof De Wever als burgemeester nu de handdoek in de ring gooit.”

© Photo News

Kris Peeters: “Dit is eigenlijk not done”

“Als men niet over bewijzen beschikt over eender welke politicus of gemeenteraadslid, dan is het beter om te zwijgen”, zegt CD&V-lijsttrekker Kris Peeters. “Een journalist moet twee maal zijn bronnen checken, maar iemand in een uitvoerend mandaat doet dat best tien maal voor hij of zij iets de wereld in stuurt. Alleen is dan nog de vraag of iemand in een uitvoerend mandaat daar wel de geschikte persoon voor is. Nu het idee de wereld insturen dat raadsleden dicht bij het crimineel milieu zouden staan, is eigenlijk not done. Als iemand zich daar wel schuldig aan heeft gemaakt, dan moet er direct worden opgetreden. De drugsproblematiek is een ernstig probleem en verdient een serieuze discussie. Het op deze manier aankaarten, lost niets op en maakt het alleen maar complexer.”

Peeters wil vooral het debat inhoudelijk voeden. “Er wordt rond de drugsproblematiek steeds gewezen naar Borgerhout, maar de drugs komen wel via de haven binnen”, zegt Peeters. “De problemen in Borgerhout zijn een gevolg van die invoer in de haven. Het stroomplan is goed, maar is geen wondermiddel. De cocaïne gaat direct naar Nederland. Het is belangrijk om met Nederland dan ook goed samen te werken hierover. Dit is vooral een repressief plan. Er moet daarnaast aandacht gaan naar een goede begeleiding van de gebruikers. Ten slotte moeten we rekening houden dat de drugstrafiek zich ook verplaatst. Nog niet zo lang geleden is er 2 ton drugs met een waarde van 100 miljoen euro in beslag genomen in de Gentse haven. Als je het dus ergens wegduwt, duikt het ergens anders op. Het is goed dat het federaal parket werk maakt van een havenprocureur die de drugsproblematiek aanpakt in het land van herkomst.”

© BELGAONTHESPOT

“Als De Wever weet heeft van misdrijven, moet hij naar parket stappen”

Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels vindt de uitspraken van Bart De Wever niet kunnen. “Als hij weet heeft van misdrijven, moet hij naar het parket stappen”, zegt ze. “Nu creëert hij alleen onrust in de samenleving en zijn eigen gemeenteraad.”

Beels pikt het naar eigen zeggen niet dat De Wever insinueert dat politici al dan niet onrechtstreeks betrokken zijn bij drugscriminaliteit, zonder dat hij namen noemt of naar het gerecht stapt. “Vervolgens beweert hij dan dat zijn eigen partij daar immuun voor is”, zegt ze. “Jammer genoeg is drugscriminaliteit iets van alle lagen van de samenleving en kan hij zoiets dus echt niet met zekerheid zeggen.” Zelf zegt Beels geen weet te hebben van politieke infiltraties.

“Op basis van mijn ervaring als politiecommissaris kan ik zeggen dat het wel zeer naïef en dom is om te beweren dat er binnen N-VA er geen risico op infiltratie is door het drugsmilieu, maar bij de anderen wel”, zegt sp.a-lijsttrekster Jinnih Beels. “Iedereen loopt dat risico, want het gaat om veel geld. Als hij weet heeft van politici die betrokken zijn in louche zaken, dan moet hij net als elke burger naar het gerecht stappen. Het enige wat hij doet is insinuaties de wereld insturen, waar niemand zich kan tegen verdedigen. Hij zaait weeral tweedracht en dit maal in zijn eigen gemeenteraad.”

© BELGA

“Opnieuw creëert De Wever een sfeertje”

Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer: “Opnieuw creëert burgemeester De Wever een sfeertje, zonder feiten te benoemen. Voor mij is het duidelijk: als de burgemeester weet heeft van zware feiten dan leg je klacht neer bij het parket en gerecht. Enkel op die manier zullen we écht vooruitgang boeken. Ik heb er richting politiek - gelukkig - nog niets van gemerkt. Infiltratie en omkoping in de haven en bij louche handelszaken komt wel vaak voor. Dat probleem heb ik enkele maanden geleden al aangekaart. De Wever bevestigt opnieuw mijn stelling van afgelopen weekend dat hij ‘emotioneel ongeschikt’ is als burgemeester.”

De Backer herhaalt zijn voorstellen om het drugsmilieu te ondergraven. Zo wil hij een sceening van de havenarbeiders en havenpersoneel. Bij de politie moet er een financiële elitedienst komen die achter het grote geld gaat van de georganiseerde misdaad, drugshandel en terrorisme. “Stadsmariniers moeten dan weer de ogen en oren zijn van de burgemeester in de wijken en voor een gecoördineerde aanpak zorgen”, zegt De Backer.

“Klimaat van angst”

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien verwijt De Wever van een kiescampagne te voeren op een zeer laag niveau. “Als je aanwijzingen hebt, stap dan naar het parket of de politie”, zegt Van Besien. “Nu doet hij aan insinuaties en verdachtmakingen van politici. Je mag van een burgemeester toch een ander niveau verwachten. Heel de gemeenteraad verdacht maken is echter van een zeer laag peil.” Van Besien zegt een burgemeester te zien die het uitschreeuwt van angst en onmacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Jan Van der Perre

“De noodkreet van burgemeester De Wever is terecht maar het is vooral een schreeuw van angst en onmacht”, zegt Van Besien. “De Wever slaagt er niet de veiligheid te garanderen en zijn burgers gerust te stellen. Als burgemeester moet je niet alleen problemen benoemen maar ook zorgen voor oplossingen. Bart De Wever moet niet met de vinger wijzen, maar de hand in eigen boezem steken. De Wever voert dezelfde campagne als in 2012. Het grote verschil is dat N-VA de afgelopen 6 jaar verantwoordelijk is geweest, en bovendien heeft N-VA alle relevante politieke posten in portefeuille om de problematiek echt aan te pakken.”

Groen pleit voor betere douanecontroles en een doorgedreven opsporing en veroordeling van drugsbazen.

“Fake news”

Volgens PVDA-lijsttrekker Peter Mertens maakt De Wever zich schuldig aan het verspreiden van geruchten en fake news. “Als hij echt bezwaarlijke informatie heeft over gemeente- en districtsraadsleden, dan moet hij daarmee naar het gerecht gaan”, zegt Mertens. “Ik leer uit zijn uitspraken dat zijn war on drugs is mislukt. Alleen is het te gemakkelijk om naar beneden te wijzen in de richting van een aantal wijken en milieus. De drugsbaronnen beklinken hun deals vooral in vijf-sterrenrestaurants en die liggen niet in Borgerhout. Naast de luitenants, moet je ook de generaals aanpakken binnen de drugswereld. Zet daar de schijnwerpers op. En deze generaals vertoeven zich in andere milieus, dan die de burgemeester zelf aanwijst.”

© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen