© Jan Van der Perre

De Wever over drugsproblematiek: “Op deze manier zijn Antwerpse politici één klik verwijderd van malafide praktijken”

In een interview met de Nederlandse Volkskrant zegt Bart De Wever dat de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven stilaan zo’n omvang krijgt dat de hele samenleving ervan doordrongen dreigt te raken. “In Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.”

doro

DISCUSSIE. Wat vindt u van de uitspraken van Bart De Wever over de drugshandel in Antwerpen?

REACTIES. Dewinter stelt dat “war on drugs” gefaald heeft, volgens De Backer creëert De Wever een sfeertje

“De cash die bij ons in de cocaïnehandel omgaat, is enorm”, zegt De Wever in De Volkskrant. “Waar we vroeger over families spraken die bijverdienden, die in het theehuis de cannabis aan de man brachten, heeft de coke nu alles veranderd. Sinds een paar jaar gaan bedragen rond die mensen in staat stellen om in Marokko vastgoedkoning te worden.”

Volgens de Antwerpse burgemeester is de haven “zo lek als een vergiet”, niet veel beter dan in Nederland, waar “walvishaaien (...) door de mazen van het net kunnen zwemmen”. Hij voorziet zware gevolgen. “Dit gaat doordringen in heel de samenleving. De invloed van het geldvolume blijft niet beperkt tot bepaalde wijken. Dit gaat doordringen in de politiek. Ik durf te zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.”

“Hogedrukreiniger”

Dat de drugshandel stilaan ook zijn weg vindt in de Antwerpse politiek is volgens De Wever onvermijdelijk als er zoveel geld mee gemoeid is. “De cocaïnehandel in Antwerpen is goed voor miljarden euro’s waarvan een deel in de stad blijft plakken”, verduidelijkt de N-VA-voorzitter maandagochtend op Radio 1. “Je ziet dat onder meer in de Antwerpse vastgoedsector. Als men in Nederland schat dat een op de zes raadsleden één klik verwijderd is van inmenging door de drugshandel, kan het niet anders dat dit in Antwerpen ook het geval is.”

“Zo zijn er mensen die tientallen panden kunnen aankopen en in sport- en moskeeverenigingen doordringen om er geld op tafel te leggen. En dan heb je politici die net in die middens hun stemmen komen ophalen, dan ben je inderdaad één klik verwijderd van malafide praktijken”, zegt de burgemeester.

Van mogelijk infiltratie door drugsclans binnen zijn partij, heeft de Antwerpse burgemeester geen schrik. “Deze figuren gaan N-VA zeker niet als een bondgenoot zien.”

“Ik wil niet stigmatiseren”

De Wever had het op Radio 1 over de “achterkant van de stad” die niet iedereen wilt zien. “Dan gaat het bijvoorbeeld om winkels die eigenlijk geen winkels zijn. Het is zichtbaar maar je moet het willen zien. We dreigen ook een bevolkingsgroep te verliezen omdat de lokroep om snel geld veel geld te verdienen zo groot is. Dan gaat het bijvoorbeeld om de Marokkaanse cannabisclans die nu inzetten op cocaïne. Jullie gaan nu zeggen dat ik stigmatiseer, maar dat wil ik zeker niet doen. Ik zeg alleen de waarheid.”

“Ik heb in Brussel jarenlang op mijn knieën gezeten om meer mankracht te kunnen krijgen om de ‘War on Drugs’ in Antwerpen verder te zetten. Dat is gelukt en dat gaan we nu doen met ons ‘Kali-team’ (een team van 80 specialisten die de drugsbendes in Antwerpen moeten bevechten, red.). We hebben kaften vol aan informatie om malafide praktijken in de stad aan te pakken. We gaan de hogedrukreiniger erop zetten.”

© Wim Hendrix

Kris Peeters

De Antwerpse burgemeester gaf op Radio 1 ook een sneer naar vicepremier Kris Peeters (CD&V), een van zijn uitdagers bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik heb hier een vicepremier gehad, die op de Turnhoutsebaan een winkel is binnen gegaanvan iemand die is veroordeeld voor onder meer wapenhandel. En die presteert het daar om te zeggen: “Het is hier toch helemaal niet slecht, het valt hier veel beter mee dan Bart De Wever beweert. Je kan hier zelfs betere vis kopen dan op het Zuid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER