Verkiezingen 2018 - Antwerpen

© Joris Herregods

Bezoek Wilders verloopt zonder incidenten: “Vlaams Belang is de enige partij die het lef heeft het beestje bij naam te noemen”

Vanop het Zuid in Antwerpen is Geert Wilders deze middag weer vertrokken na zijn bezoek aan Antwerpen. De Nederlandse politicus (PVV) kwam de campagne van het Vlaams Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen ‘een duwtje geven’. Naast Antwerpse markt bezocht hij ook de Leopold De Waelplaats. “Het Vlaams Belang is de enige partij die het lef heeft het beestje bij naam te noemen.”

ph, mf

Wilders stapte om 10.50u aan het Theaterplein uit de de wagen, terwijl de ‘Vogelenmarkt’ in volle gang was. Hij werd begroet door Vlaams Belang-lijsttrekker Filip Dewinter. Samen trokken ze naar het karakollenkraam. “Ik heb de zon meegebracht”, aldus Wilders.

Er ware extra veiligheidsmaatregelen getroffen naar aanleiding van het bezoek. Wilders kreeg de jongste dagen doodsbedreigingen omdat hij een cartoonwedstrijd wilde organiseren met spotprenten van de profeet Mohammed. Uiteindelijk heeft Wilders de wedstrijd geannuleerd.

De politie had met hekwerk de markt op het Theaterplein afgebakend. Aan de ingangen hielden agenten toezicht op de bezoekers. Achter de hoek stonden waterkanon en versterking klaar voor het geval er incidenten zouden zijn. Er hangt ook een politiehelikopter boven de drukbezochte markt, die ook bekend is vanwege de vele Nederlanders die er graag komen kuieren.

Na zijn bezoek aan de markt, waar hij uitgebreid de tijd nam voor foto’s met aanhangers, ging hij met de auto naar het Zuid. Op de Leopold De Waelplaats legde hij bloemen neer aan het beeld van Willem van Oranje en Marnix van Sint-Aldegonde. Daar hield hij nog een toespraak, net als Dewinter trouwens, om daarna weer te vertrekken.

Dewinter en Wilders hadden bij hun speech niets dan lof voor elkaar. Beide mannen zien elkaar als vrijheidsstrijders tegen de volgens hen oprukkende dreiging van de Islam. “Islam en vrijheid gaan niet samen”, vindt Wilders. Prioritair voor zowel Wilders als Vlaams Belang is duidelijk het verzet tegen de Islam in Europa. “Wij provoceren niet, de Islam provoceert”, zegt Dewinter. “Ze provoceren met elke bijkomende moskee, elke hoofddoek in onze stad.”

Volgens Dewinter is het hoog tijd dat Antwerpen wat meer naar Nederland kijkt en wat minder naar het zuiden. “Antwerpen moet de meest zuidelijke stad van de Nederlanden zijn, niet de meest noordelijke van de Islam.” “Onze regeringsleiders zijn mee verantwoordelijk voor de aanslagen in Europa”, zegt Wilders. De Europese leiders kiezen nooit voor hun eigen volk, maar voor zichzelf en voor gelukszoekers en migranten. Onze eigen mensen worden omgekeerd gediscrimineerd.” Hij waarschuwde ook dat “als Antwerpen valt, heel Europa valt.”

Bij het bezoek werd ook Marjon Jongbloed voorgesteld, een Nederlandse inwoner van Antwerpen die op de zesde plaats staat voor Vlaams Belang in de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Zij is in feite een kandidaat van Geert Wilders op onze lijst”, zegt Dewinter.

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verkiezingsnieuws