Oud-president Lula mag niet opkomen bij verkiezingen

Foto: AP

Oud-president Lula mag niet opkomen bij verkiezingen

Print

Het veroordeelde voormalige staatshoofd van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva mag zich niet kandidaat stellen bij de presidentsverkiezingen in oktober. Dat heeft het Hooggerechtshof vrijdagavond beslist na een acht uur durende marathonzitting. Lula’s linkse Arbeiderspartij (PT) gaat in beroep.

Lula, Braziliaans president tussen 2003 en 2011, zit momenteel een celstraf van 12 jaar en 1 maand uit wegens corruptie. Hoewel de Braziliaanse wet personen die in beroep zijn veroordeeld, een verbod oplegt om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen, werd hij door de PT toch officieel voorgedragen voor de stembusgang van 7 oktober. Het vroegere staatshoofd scoort met grote voorsprong het beste in de peilingen.

De PT laat alvast weten dat ze in beroep zal gaan en “met alle middelen zal strijden om de kandidatuur van Lula te garanderen”. “We zullen Lula verdedigen in de straten, met het volk.”

Indien de uitsluiting van Lula zou worden bevestigd, neemt zijn vicekandidaat Fernando Haddad zijn kandidatuur over. Het is echter niet duidelijk in hoeverre hij kan profiteren van de populariteit van de oud-president.

Nu in het nieuws