Duizenden privé-assistentiewoningen vinden geen huurders

Foto: BELGA

Duizenden privé-assistentiewoningen vinden geen huurders

Print

In het Oost-Vlaamse Lokeren laat een groep privé-eigenaars straks geïnteresseerde huurders enkele dagen gratis in een assistentiewoning verblijven in de hoop zo meer interesse op te wekken. Want over heel Vlaanderen staan er een paar duizend commerciële serviceflats leeg bij gebrek aan huurders.

“Serviceflats zijn jaren aan een stuk in de markt gezet als de beste vastgoedinvestering ooit”, zegt Erwin Devriendt, topman van zorgorganisatie Solidariteit voor het Gezin. De overheid stimuleerde via een verlaagd btw-tarief. “Bovendien richten veel van deze privé-initiatieven zich specifiek op gegoede senioren, die dagprijzen tot 50 euro kunnen ophoesten.” Maar die markt blijkt vandaag veel minder groot dan gedacht. “Net deze mensen zijn eigenaar van een woning en blijven daar vaak tot op hoge leeftijd wonen. Indien ze zorg nodig hebben, lossen ze dat eerder op via een thuisverpleger”, zegt Devriendt. Hij waarschuwt dat het overaanbod alleen nog zal toenemen. “Er zijn er meer dan 22.000 gebouwd en er staan er de komende jaren nog eens 16.000 op stapel.”

Doen het wel goed: serviceflats die aan een woonzorgcentrum zijn gekoppeld of er nauw mee samenwerken. “Bewoners hebben de zekerheid dat wanneer hun gezondheid verslechtert, ze automatisch kunnen doorschuiven van de flat naar het woonzorgcentrum”, zegt Kris Liesse, directeur vastgoed bij ING Antwerpen, die een studie over het fenomeen serviceflats uitvoerde. “Bovendien hebben mensen – door de samenwerking met dat woonzorgcentrum – een goed idee van de kwaliteit van de zorg die ze kunnen verwachten. Dat keurmerk blijkt voor kandidaten belangrijk.” Maar ook Liesse bevestigt: “Ons studiewerk toont dat serviceflats die helemaal los staan van een woonzorgcentrum met behoorlijk wat leegstand worden geconfronteerd, zeker in de centrumsteden.”

Nu in het nieuws