© BELGA

De Lijn schakelt versnelling hoger: meer en langere trams in Antwerpen

De Lijn krijgt er vanaf 1 september extra aanbod bij op een aantal drukke verbindingen in de Vlaamse Rand, Antwerpen en Gent. In Antwerpen krijgt tramlijn 3 de langere Albatros-trams en worden er voor tramlijn 2 extra trams voorzien tijdens de spits, zo liet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) woensdag weten.

jtp

In Antwerpen krijgt tramlijn 3 de langere Albatros-trams en worden er voor tramlijn 2 extra trams voorzien tijdens de spits. De frequentie op buslijn 20 wordt in de spits verdubbeld. Op enkele lijnen in de Kempen is er een versterking voorzien, zoals die tussen Heist-op-den-Berg en Geel, Turnhout en Geel en Poppel en Turnhout.

In totaal krijgt De Lijn een extra exploitatiebudget van 20 miljoen euro. Bijna de helft daarvan gaat naar extra aanbod. Nieuwe bus- en tramverbindingen, maar vooral een intensivering van het aantal voertuigen op bestaande lijnen. Dat begint al vanaf 1 september. Anderhalf miljoen euro gaat naar extra verbindingen, onder meer in de provincie Antwerpen.

Beter comfort

Daarnaast moet het comfort voor de reiziger beter. Dat valt vrij letterlijk te nemen: De Lijn heeft recent 781 nieuwe bussen, 110 nieuwe trams en 14 tram-bussen besteld, goed voor in totaal 500 miljoen euro aan rollend materieel. Die worden afgewerkt met zetels uit gerecycleerd of namaakleer. “Duurder in aankoop, maar properder. Bovendien zijn de mensen terughoudender om de bekleding te beschadigen, en dus wint de investering zichzelf terug”, aldus de minister. “We moeten duidelijk maken dat De Lijn geen vervoersoptie voor ‘sukkelaars’ is. Dit is natuurlijk maar één element in dat verhaal, maar het zorgt er wel voor dat mensen comfortabeler op hun bestemming geraken.”

De bussen zijn hybride of elektrisch, en zijn uitgerust met nieuwe technologie om de veiligheid te verbeteren. Zo valt de bus automatisch stil als een deur niet gesloten is, of als de chauffeur niet meer op zijn plaats zit.

Ook aan de klantvriendelijkheid wordt gewerkt. Weyts investeert 9,5 miljoen euro in digitalisering. De Lijn een betere app en de digitale vervoersbewijzen zoals het m-ticket worden uitgebreid. De haltes krijgen bovendien allemaal borden met realtime reizigersinformatie, “want het grootste probleem voor de reizigers is niet dat de bus twee minuten te laat of te vroeg komt, maar wél dat ze niet weten of én wanneer die komt”, meent de minister. “Daar passen we nu een mouw aan.”

Combi-mobiliteit

Tot slot gaat er nog eens 1 miljoen euro naar de uitbreiding van de ‘Blue Bikes’-deelfietsen. Het aantal deelfietsen moet op termijn verdrievoudigen, en naast de grote treinstations moeten ook “minstens” de grootste bushaltes over een Blue Bike-station beschikken. “Zo gaan we echt naar een logica van combi-mobiliteit, waarbij we de reiziger een compleet pakket aanbieden om ook nog de laatste kilometers tussen de halte en zijn of haar bestemming te overbruggen”, aldus Weyts.

“Het is veel verandering in één keer, maar we hebben een duidelijk doel. We willen nog meer Vlamingen verleiden om de auto wat vaker te laten staan en te kiezen voor het openbaar vervoer”, besluit de N-VA-minister. “De perceptie die - veelal onterecht - is ontstaan door bepaalde communicatie in de krant, kunnen we alleen maar bijsturen met daden.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio