Wallays kleurt de dag maar stuit op Amerikaan, Yates is enige favoriet die (een beetje) tijd pakt in bergrit

Foto: Photo News

Wallays kleurt de dag maar stuit op Amerikaan, Yates is enige favoriet die (een beetje) tijd pakt in bergrit

Print

Ben King heeft de vierde etappe in de Ronde van Spanje (WorldTour) gewonnen. De Amerikaan maakte deel uit van een vroege vlucht en haalde het na 161,4 km van Velez naar Alfacar in een sprint bergop voor de Kazach Nikita Stalnov (Astana). Pierre Roland (EF Education First) finishte als derde op 13 seconden. Jelle Wallays werd zesde op 1:57. Michal Kwiatkowski behoudt zijn leiderstrui met tien seconden voorsprong op Emanuel Buchmann.

In de vierde etappe trok het peloton naar de Sierra de la Alfaguara, voor de tweede keer een aankomst bergop, maar voor het eerst in deze Vuelta wel een bijzonder pittige, met aankomst op een klim van 12,4 km aan 5,4 procent. Onderweg wachtte met de Alto de la Cabra nog een helling van eerste categorie van 20,2 km aan 4,8 procent. Kansen dus voor de klassementsrenners om een eerste keer toe te slaan en ook voor vluchters om het tot het eind uit te zingen, want de sprintersploegen zouden laten begaan.

Na zo’n tien kilometer al kregen we een kopgroep van negen, met onder meer King en onze landgenoot Jelle Wallays, die zich maandag op het eind van de etappe ook al roerde door in de aanval te trekken. King was de best geklasseerde renner vooraan, op 4:33 van leider Kwiatkowski. Op de eerste klim van de dag was het Luis Angel Mate, drager van de bergtrui en voor de derde dag in de aanval, die de volle buit greep. Het peloton liet begaan, waardoor de bonus van de negen op de top steeg naar zeven minuten. De vluchters werkten goed samen, de voorgift bleef oplopen en op 50 km van het einde bedroeg die al negen minuten. De winnaar zat vooraan, en dat inspireerde om rond te blijven draaien.

Net voor de slotklim, met bijna tien minuten bonus, was het gedaan met de lieve vrede en besloten enkele renners om te anticiperen op de steile stukken. King en Wallays versnelden, Stalnov sloot aan. De slotklim was evenwel net iets te steil voor de renner van Lotto Soudal, en al na minder dan een kilometer bergop moest hij zijn metgezellen laten rijden. Het duo reed intussen verder weg van de anderen, het sein voor Pierre Rolland om alsnog een tandje bij te steken en proberen terug de aansluiting te maken met de leiders. Hij naderde het leidersduo, maar kwam net te kort voor de dagzege. Die ging naar King, die in een sprint bergop zijn medevluchter versloeg met ruime voorsprong.

In het peloton met favorieten was het LottoNL-Jumbo dat eerst Floris De Tier en daarna Sepp Kuss het tempo de hoogte in liet jagen voor kopmannen Kruijswijk en Bennett. Nibali moest al snel lossen, ook Porte en Zakarin, vorig jaar nog derde in de eindstand, konden niet mee en er vormde zich een groep met favorieten van zo’n 15 renners, met ook leider Kwiatkowski. Alleen Simon Yates toonde daar nog enige aanvalsust en versnelde op twee kilometer van het eind. Het zou hem een achtste plaats en 27 seconden bonus opleveren ten opzichte van Kwiatkowski, die zijn leiderstrui behield. Emanuel Buchmann, die ook meeging in het zog van Yates, naderde tot op zeven seconden, Yates zelf tot op tien seconden.

Uitslag:

1. Benjamin King (VSt/DDD) de 161.4km in 4u33:12 (gem. 35.446556km/u)

2. Nikita Stalnov (Kaz/AST) op 0:02

3. Pierre Rolland (Fra/EFD) 0:13

4. Luis Angel Maté (Spa/COF) 01:08

5. Ben Gastauer (Lux/ALM) 01:39

6. Jelle Wallays (Bel/LTS) 01:57

7. Oscar Cabedo (Spa/BBH) 02:24

8. Simon Yates (GBr/MTS) 02:48

9. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 02:50

10. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 03:07

Stand:

1. Michal Kwiatkowski (Pol/SKY) de 511.1km in 13u47:19 (gem. 37.066826km/u)

2. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) op 0:07

3. Simon Yates (GBr/MTS) 0:10

4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:12

5. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 0:25

6. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:30

7. Tony Gallopin (Fra/ALM) 0:33

8. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:33

9. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 0:37

10. Enric Mas (Spa/QST) 0:42

Wallays kleurt de dag maar stuit op Amerikaan, Yates is enige favoriet die (een beetje) tijd pakt in bergrit
Foto: Photo News

Kwiatkowski: “Ik ben niet de grote favoriet”

Michal Kwiatkowski (Team Sky) moest in het slot van de vierde etappe Simon Yates en Emanuel Buchmann laten rijden, maar behield nog net zijn rode leiderstrui met zeven seconden voorsprong op de Duitser van BORA-hansgrohe. “Ik ben heel blij dat ik die trui nog een dagje langer mag dragen”, aldus de Pool na afloop.

Kwiatkowski en co lieten de vluchters rijden, op de slotklim was het LottoNL-Jumbo dat het gashendel opendraaide, maar uiteindelijk maakten kopmannen Bennett en Kruijswijk het niet echt waar op het einde en finishten ze in dezelfde tijd als de Pool. Wel waagde Simon Yates zijn kans en ging Buchmann mee in zijn wiel. “Het was echt wel een zware etappe vandaag”, aldus de rode trui na afloop, “hoewel het rustig bleef tot de slotklim, lag het tempo echt wel hoog en ook de hitte speelde zeker zijn rol. Eens op die klim wist ik dat ik aanvallen kon verwachten en dat LottoNL-Jumbo de boel zou doen ontploffen. Ik ben kalm gebleven en ik hield de controle, ook toen Yates en Buchmann versnelden panikeerde ik niet. Ik ben blij dat ik mijn leiderstrui nog kon behouden. Ja, ik wist dat Valverde nog iets zou proberen op het einde, dat doet hij altijd, maar veel seconden pakte hij niet (twee, nvdr.) in die slotmeters, want ik had nog een klein beetje in de tank.”

Kwiatkowski herhaalde nog eens dat hij niet de grote favoriet is voor de eindzege. “Ik ben niet de grote favoriet om deze Vuelta te winnen. Dat zijn Nairo Quintana, Valverde, Simon Yates, Buchmann en Bennett”, verklaarde hij. “Het is aan hen om aan te vallen en de koers te maken. Of ik morgen iets ga proberen voor een ritzege? Dat zien we dan wel. Er zijn hier nog veel jongens die een rit willen winnen. Ik ben alleszins blij dat ik nog een dag in die leiderstrui mag koersen.”

Meer sportnieuws