Een jongere op twee vindt job via spontane sollicitatie of sociaal netwerk

Een jongere op twee vindt job via spontane sollicitatie of sociaal netwerk

Print

Een rechtstreekse sollicitatie of wat hulp van familie of vrienden: zo vindt de helft van de 15- tot 34-jarigen een job. Dat blijkt uit cijfers die het Belgische statistisch bureau Statbel dinsdag heeft gepubliceerd.

Uit de studie blijkt dat 26 procent van de ondervraagde jongeren aan werk raakte dankzij een rechtstreekse sollicitatie, en 24 procent via familie of vrienden. Andere belangrijke kanalen zijn jobadvertenties (17 pct) en een uitzend- of selectiekantoor (10 pct). Acht procent werd zelf geselecteerd door de werkgever, zeven procent kwam via zijn onderwijsinstelling aan een job en zes procent slaagde erin een job te vinden via een openbare dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Actiris, FOREM, ADG) of de lokale werkwinkel.

Hoe jongeren een baan vinden, hangt volgens Statbel voor een deel af van de achtergrondkenmerken van de jongere zelf, en de sector waarin men tewerkgesteld wordt. “Afhankelijk van het onderwijsniveau, de leeftijd, het geslacht en de sector waarin iemand werk zoekt, worden bepaalde kanalen meer of minder ingezet”, stellen de statistici vast.

.

Nu in het nieuws