Interieur

Zijn deze meubels van Ikea straks tien keer zoveel waard?

Print

Op de foto zie je onder meer het Lövebacken-tafeltje, de rieten Gagnet-stoel en de fauteuil Strandmom. Foto: Ikea

Ikea brengt om zijn 75ste verjaardag te vieren enkele designklassiekers opnieuw uit. Volgens experten van het Britse online veilinghuis Barnebys zouden die over enkele decennia wel eens veel geld waard kunnen zijn. Moeten we nu naar Ikea voor een designinvestering? Wij vroegen het aan Designexpert Frederic Rozier en veilingmeester Peter Bernaert.

2018 is voor Ikea een feestjaar, want de meubelgigant blaast 75 kaarsjes uit. Om dat te vieren, worden met de Gratulera-collectie enkele designklassiekers opnieuw uitgebracht. Het gaat onder meer om de fauteuil Strandmom, het bijzettafeltje Lövebacken, en de stoelen Raane (foto) en Gagnet. Nu kun je ze voor respectievelijk 229, 69, 59 en 59 euro op de kop tikken, maar volgens experten van veilinghuis Barnebys zouden die tegen 2040 ettelijke keren zoveel waard zijn. "Zit je op een klein fortuin? Meubels van Ikea kunnen duizenden pond waard zijn in de toekomst, claimt online veilinghuis", kopte The Sun.

(lees verder onder foto)

Maar slaat die titel ook nagels met koppen? Designexpert Frederic Rozier heeft zo zijn twijfels. "Bij design dat zijn waarde behoudt, is de ontwerper het belangrijkst. Bij Ikea hebben ze echter een anoniem ontwerpersteam, dus die stukken halen nooit zo'n hoge waarde. Bovendien heeft vintage design een hoge kwaliteit in de afwerkingen en de materialen en komt er vakmanschap aan te pas. Allemaal zaken die voor Ikea niet gelden. Al zijn er wel uitzonderingen. Zo hebben ze begin jaren 90 met de bekende designer Verner Panton een stoel uitgebracht die nu wel enkele honderden euro's opbrengt, maar dat is eigenlijk het enige voorbeeld dat ik ken."

"Onmogelijk"

Ook Peter Bernaerts van het gelijknamige Antwerpse veilinghuis gelooft er niet echt in. "Het is echt onmogelijk dat die meubels plots tien keer zoveel waard worden. We hebben het hier over massaproductie in plaats van goed gemaakt en degelijk design. De latere waarde zal nooit de oorspronkelijke kostprijs overstijgen. Zeker niet omdat ze bij Ikea over twintig jaar plots kunnen beslissen om ze nog eens uit te brengen en je dus als koper nooit kunt weten hoeveel stuks er uiteindelijk van worden gemaakt. Dit is je reinste onzin."

 

NIET TE MISSEN