© Photo News

DISCUSSIE. Moet haven zich verder verplicht ontwikkelen als ‘klimaatneutrale plek’?

De Antwerpse sp.a heeft maatregelen klaar om de haven tegen 2040 klimaatneutraal te maken. Een van die voorstellen is om drie kwart van de magazijndaken uit te rusten met zonnepanelen. Vraag is of je nieuwe investeerders en bestaande spelers in de haven deze extra inspanning kan opleggen.

Lees ook: Antwerpse sp.a wil klimaatneutrale haven tegen 2040

Onder leiding van de nieuwe havenschepen moet het gigantische havengebied een rol spelen in de ecologische omwenteling. Dat zegt sp.a Antwerpen. Het volgende stadsbestuur moet niet alleen de haven beheren “als een keurige boekhouder”, het moet ook de ruimte en de mogelijkheden uitspelen. Windenergie, groendaken, milieuvriendelijke sleepboten, pijpleidingen of… zonnepanelen die op de daken van de duizenden magazijnen worden geplaatst. “Doelstelling moet zijn om driekwart van de magazijnen hiermee uit te rusten”, zegt Kathleen Van Brempt (sp.a).

Wat vindt u? Moeten investeerders en havenbedrijven mee in bad worden getrokken om het hele havengebied drastisch te ‘vergroenen’? Is het een goed idee om zoveel mogelijk daken in de haven met zonnepanelen te bedekken, als een verplichting vanuit de overheid?

Reageer via onderstaand formulier. Een selectie van de reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws