© Jan Van der Perre

“Raffinageconcern Gunvor staakt grote investering in Antwerpse haven”

Het oliehandels- en raffinageconcern Gunvor heeft met onmiddellijke ingang een investeringsprogramma van enkele honderden miljoenen euro’s in zijn Rotterdamse en Antwerpse raffinaderijen stopgezet. De economische parameters zijn veranderd waardoor het project voorlopig on hold is gezet, zo bevestigt Gunvor een bericht van de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Gunvor was in Rotterdam begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van schone scheepsbrandstoffen - er komen vanaf 2020 strengere uitstootregels -, maar de werken zijn stilgelegd. Volgens Het Financieele Dagblad liet Gunvor-topman Torbjörn Törnqvist in een interne memo weten dat door de gewijzigde omstandigheden het plan veel minder rendabel is en daarmee te riskant.

“De prijsomgeving en andere relevante economische omstandigheden zijn danig veranderd sinds Gunvor het concept een jaar geleden begon te verkennen”, zegt ook een woordvoerster van het concern vanuit Genève.

Onderdeel van het project was de bouw van twee opslagtanks in de haven van Antwerpen. “Het besluit heeft tot ongerustheid bij het personeel geleid”, zei secretaris Koen Slegers van de ondernemingsraad van de Antwerpse raffinaderij aan de Nederlandse krant. In Rotterdam is voorts de verkoop van een tankopslagdochter opgeschort.

Het bedrijf zegt naar een externe partner op zoek te gaan of op een andere manier het extra vereiste eigen vermogen te verhogen, zodat de upgrade in Rotterdam toch nog kan worden uitgevoerd. “Het project is niet geschrapt, maar on hold gezet.”

Gunvor voegt nog toe dat het huidige raffinagenetwerk, dat behalve sites in Rotterdam en Antwerpen ook een vestiging in Ingolstadt (Duitsland) omvat, “zoals normaal blijft opereren”.

Nu in het nieuws