© AP

Terminale John McCain stopt met behandeling tegen hersenkanker

De Amerikaanse senator John McCain (82), in 2008 presidentskandidaat voor de Republikeinen, laat zijn behandeling tegen een hersentumor stopzetten. Dat maakte zijn familie vrijdag bekend.

The New York Times meldt dat het besluit van McCain erop wijst dat hij nog slechts enkele dagen te leven zou hebben. Volgens de krant heeft de familie zich verzameld in de ranch van McCain in Arizona.

“Afgelopen zomer maakte senator John McCain bekend wat zijn familie al veel langer wist: dat bij hem een glioblastoom was vastgesteld. Het afgelopen jaar heeft John de verwachtingen overtroffen. Maar zijn ziekte en voortschrijdende leeftijd eisen nu toch hun tol”, meldt de familie McCain in een verklaring. “Met zijn voor hem gebruikelijke wilskracht heeft John nu besloten de medische behandeling stop te zetten.”

McCain onderging sinds juli 2017 een kankerbehandeling, en is sinds december niet meer in Washington verschenen. Toch woog hij volgens The New York Times nog steeds op het politieke debat. Zo leverde hij scherpe kritiek op president Donald Trump na diens ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

John McCain is al dertig jaar senator voor de Republikeinen. In 2008 nam hij het tijdens de presidentsverkiezingen voor die partij op tegen Barack Obama, die uiteindelijk president werd.

“Sinds een jaar heeft John de overlevingsverwachtingen overtroffen”, aldus zijn familie in een communiqué. “Maar de vordering van de ziekte en het onverbiddelijke ouder worden hebben hun verdict gesteld. Met zijn gebruikelijke vastberadenheid heeft hij nu besloten een einde te maken aan zijn medische behandeling”.

McCain werd verzorgd in zijn thuisstaat Arizona. Hij deed in 2008 een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Ondanks het feit dat ze beide tot de Republikeinse partij behoren, heeft McCain een erg moeilijke relatie met huidig president Donald Trump.

Nu in het nieuws