© rr

Nu ook blauwalgen aangetroffen in Noord-zuidverbinding in Beveren

In de Noord-zuidverbinding tussen het Oost-Vlaamse Kieldrecht en Verrebroek is donderdag de aanwezigheid van blauwalgen vastgesteld, meldt het gemeentebestuur van Beveren. Er is totaalverbod op watercaptatie en een verbod op zachte recreatie.

LEES OOK (+): Daarom zijn blauwalgen gevaarlijk voor mens en dier

Er is een totaalverbod op watercaptatie, zegt het gemeentebestuur. “Van aan de Welen waar de Noord-zuidverbinding de N451 snijdt, tot aan het pompstation Stenegoot. Er is ook een verbod op het capteren van drinkwater voor vee en een verbod op zachte recreatie, bijvoorbeeld geen pootjebaden of waterspelen.”

De problemen kunnen nog een tijd aanhouden gelet op de weersvoorspellingen, stelt de gemeente. “Blauwalgen of cyanobacteriën kunnen massaal tot ontwikkeling komen in water bij temperaturen tussen 20 en 30° C. Normaal gebeurt deze ontwikkeling niet in stromende wateren, maar gezien de aanhoudende droogte van de laatste maanden, was er zo goed als geen stroming meer op veel waterlopen, waardoor optimale omstandigheden ontstonden voor de ontwikkeling van deze bacteriën. Omdat een aantal van de waargenomen blauwalgen giftige stoffen afscheiden, kan het gebruik van dit water ernstige gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij mens en dier.”

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio