© EPA-EFE

Siemens ontkent dat het 20.000 banen wil schrappen

Het Duitse industrie- en technologieconcern Siemens ontkent dat het plannen heeft om wereldwijd 20.000 banen te schrappen in het kader van zijn strategie “Vision 2020+”, zoals donderdag in Duitse media was verschenen. “Die informatie is totaal ongegrond”, reageert Siemens vrijdag.

Het Duitse maandblad Manager-Magazin stelde dat Siemens-topman Joe Kaeser dat cijfer begin augustus had laten vallen tijdens gesprekken met meerdere investeerders.

Siemens, dat in eerste instantie niet had willen reageren, ontkent die berichten nu dus. “We zijn van plan om 10.000 werknemers aan te werven tegen 2025”, benadrukt het bedrijf. Het stelt momenteel wereldwijd bijna 380.000 mensen tewerk, van wie bijna 1.800 in België en Luxemburg, volgens de bedrijfswebsite.

Siemens stelde begin augustus “Vision 2020+” voor. Het doel ervan is de omzetgroei en de winstmarge te verhogen, onder meer door een flexibelere structuur. Zo zullen de huidige vijf afdelingen gegroepeerd worden in drie divisies: gezondheid (Siemens Healthineers), Siemens Gamesa (windmolens) en Siemens Alstom (mobiliteit).

“Minder management vanuit de hoofdkantoren en meer vrijheid voor onze verschillende bedrijfsactiviteiten zal ons sterker en flexibeler maken”, vatte Kaeser toen samen.

Bij de voorstelling van het plan werden er geen uitspraken gedaan over eventueel banenverlies. Eind 2017 kondigde Siemens wel aan vanaf 2020 bijna 7.000 jobs te schrappen in zijn energiedivisie.

De nieuwe structuur zou vanaf 1 oktober 2018 (de start van het nieuwe boekjaar bij Siemens) ingevoerd worden. Eind maart 2019 zou hij volledig geïmplementeerd moeten zijn.

(belga)

Nu in het nieuws