© Linea

Deze handtassen zijn niet gemaakt van leder. Raad jij van wat wel?

Het Belgische accessoiremerk Lin&a, gevestigd in Lokeren, maakt handtassen die op het eerste gezicht van leder zijn. Toch is dat niet het geval: de collectie is volledig vegan, want de ontwerpers werken met kurk uit Italië en Sardinië als basismateriaal.

vwh

Zaakvoerder Johan van Grasdorff stelde zo’n 2,5 jaar geleden vast dat de jongere generatie steeds milieubewuster omspringt met mode en probeert om de ecologische voetafdruk te verkleinen. In dat kader startte hij een bedrijfje dat onder meer handtassen maakt van kurk. “We hebben een vakantiewoning op het Italiaanse eiland Sardinië en zagen handtassen in kurk in de lokale winkels. “Tiens, dat kennen we niet bij ons”, dachten mijn zakenpartner en ik. Dus besloten we om er zelf te verkopen en ook een eigen collectie te maken.”

Kurk en imago

Hoewel handtassen in kurk volgens de ontwerpers soms een geitenwollensokken-imago hebben, hoeft het niet altijd die richting uit te gaan. “We willen mooie tassen aanbieden aan de moderne, modieuze vrouw. Bij de modellen in neutrale kleuren, zie je het patroon dat kurk zo herkenbaar maakt, maar met in het model met croco-effect is het verschil met echt leder bijna niet zichtbaar.”

De tassen die Lin&a verkoopt, zijn allemaal vervaardigd uit kurk van Italiaanse en Portugese kurkeiken. De accessoires worden ook in die landen op ambachtelijke manier gemaakt en kosten tussen de 45 en 290 euro. “De prijs is voor sommige dames een drempel, maar die is gebaseerd op het aanbod. Leder wordt ‘gekweekt’ en als het ware altijd voorhanden. De voorraad kurk daarentegen is niet onuitputtelijk. Als er vellen kurk van een boom worden gehaald, duurt het negen jaar voordat de schors terug groeit. Dat verklaart de prijs”, klinkt het.

Licht en soepel

Over de kwaliteit van het duurzame materiaal bestaat volgens de ondernemers geen twijfel. “Kurk is vochtafstotend, isolerend, licht om te dragen en bovenal milieuvriendelijk. En soepel. We lijmen het materiaal op vellen, waardoor veel tassen makkelijk met je mee bewegen.” Meer info over handtassen in kruk (of schoenen, paraplu’s, juwelen en andere accessoires) vind je via www.linea.shop

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty