Professor van Harvard: “Kokosolie is puur vergif”

Fit & Gezond

Professor van Harvard: “Kokosolie is puur vergif”

Print
Het is een hardnekkige mythe dat kokosolie een gezonder alternatief is voor boter en olijfolie. De Duitse wetenschapster Karin Michels, verbonden aan de gerenommeerde universiteit van Harvard, noemt het goedje “puur vergif” in een recente lezing. Patrick Mullie, docent en onderzoeker voedingskunde bij Erasmushogeschool Brussel, is ermee eens dat het product geen wondermiddel is, maar nuanceert. "Als je soms Thais kookt en een kokossausje maakt, dan ben je daarom niet slecht bezig."

Karin Michels is hoofd tumoronderzoek aan de Duitse Universiteit van Freiburg en geeft ook les aan Harvard. In een filmpje voor die eerste universiteit, dat op 10 juli online verscheen, breekt ze de ‘gezonde’ reputatie van kokosolie helemaal af. “Kokosolie is puur vergif. Het is een van de ergste voedingsmiddelen die je kan eten. Het is nog ongezonder dan smout”, zegt ze. De video over de olie is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken en heeft het debat rond de gezondheid ervan opnieuw aangewakkerd. (Lees verder onder het filmpje)

Kokosolie werd net na de eeuwwisseling heel populair dankzij twee studies aan de universiteit van Columbia. Daaruit bleek dat de olie uit kokosnoten zou helpen om sneller lichaamsvet te verbranden. De olie werd gezien als de heilige graal om gezond te vermageren en de verkoop steeg snel. In de realiteit ligt het echter anders. Kokosolie zit vol verzadigde vetten. Net dat type verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De American Heart Association spoort consumenten om die reden aan om het gebruik van de olie en het vet te beperken. Ook onze noorderburen van het Nederlandse Voedingscentrum raden aan om slechts bij wijze van uitzondering voor kokosolie te kiezen.

Lees ook: "Het is een fabeltje dat kokosolie zoveel gezonder is"

Patrick Mullie, docent en onderzoeker voedingskunde bij Erasmushogeschool Brussel, ziet kokosolie of -vet op zich niet per se als vergif. "Het is een hoge frequentie die tot overdaad leidt en het middel wegens de vele verzadigde vetten giftig kan maken voor ons lichaam. Als je soms Thais kookt en een kokossausje maakt, dan ben je daarom niet slecht bezig”, zegt Mullie. “Voor wie de olie gebruikt en voor de rest gezond leeft, kan het weinig kwaad. Als je ongezond leeft en naast kokosvet op een dag ook nog frieten met mayonaise of spek eet, dan is het dubbel zo ongezond.”

Een staaltje marketing

Hoeveel van het goedje we precies mogen eten, is moeilijk te zeggen. “Sommigen zullen in hun leven maaltijden met kokosolie eten en nooit iets aan hun hart krijgen, anderen zullen pech hebben. Voorstanders spelen daar mee, maar het is fout om te extrapoleren voor de hele bevolking. Er zijn ook rokers die nooit longkanker zullen krijgen. Dat maakt sigaretten niet gezonder. Als men op bevolkingsniveau zegt om de consumptie van verzadigde vetten uit voorzorg te beperken, houd er dan rekening mee.”

Volgens Mullie zit er ook een marketingverhaal achter de hype. “Als je in België iets wil verkopen, moet het exotisch zijn. Het is altijd ‘leuk’ om dingen tegen te spreken die de wetenschap stelt. Dat maakt het populair en om te verkopen moet je nu eenmaal opvallen." Hij benadrukt nogmaals dat de levensstijl een impact heeft op het hele debat. “In Thailand, waar kokosolie vaak gebruikt wordt, zijn mensen actiever en minder obees. Als je na het eten van vetten een uur gaat wandelen, zal je gezonder zijn dan dat je jezelf erna in de zetel neerploft.”

Gezondere alternatieven

De conclusie? Alles kan met mate. Zoek je toch naar alternatieven, ga dan voor koolzaad- of olijfolie, rijk aan onverzadigde vetzuren. “Die doen het cholesterolgehalte dalen en dus ook het risico op hart- en vaatziekten. En wissel af, bijvoorbeeld met walnootolie of zonnebloemolie. Dan heb je het gezondste van elk." Het Mediterraanse model is volgens Mullie het model bij uitstek. “Het is aangetoond dat je langer gezond leeft. Daar draait het in de essentie om, toch? Probeer ook om in de supermarkt veel grondstoffen (geen kant-en-klaarmaaltijden, koekjes,...)  te kopen. Respecteer de omgekeerde voedingsdriehoek. Je zal het voelen aan je portemonnee en aan je levenskwaliteit.”

NIET TE MISSEN