© Shutterstock

Bewezen: vrouwen kunnen echt niets kwijt in de zakken van hun jeans

Terwijl mannen soms hun halve huishouden meesleuren in hun broekzakken, kunnen vrouwen er amper een bos sleutels, laat staan een grote smartphone in kwijt. En dat is niet toevallig, want uit een analyse van wetenschapswebsite The Pudding blijkt dat de zakken van een vrouwenjeans wel degelijk een stuk kleiner zijn dan die van een exemplaar voor mannen.

flb

Uit een vergelijkende analyse van The Pudding blijkt dat de zakken van een vrouwenjeans altijd kleiner zijn dan die van een mannenjeans. Daarvoor bestudeerden ze tachtig broeken van twintig van de populairste jeansmerken in de VS. Om tot die conclusie te komen, legden ze de zakken telkens op elkaar.

Gemiddeld zijn de zakken van vrouwenbroeken 48 procent korter en 6,5 procent smaller dan die van mannen. Dat maakt hen ook minder praktisch: zo past een iPhoneX in 40 procent van de zakken van een vrouwenjeans, een Samsung Galaxy in maar 20 procent en een Google Pixel amper in 5 procent. Een portefeuille die specifiek werd ontworpen om in een voorzak te zitten, past in minder dan 50 procent van de gevallen in een vrouwenbroek.

Normaal of toch niet?

Is dat verschil dan zo raar? Mannen zijn groter dan vrouwen, dus het is niet eens onmlogisch dat hun zakken ook groter zijn. Ook dat klopt niet volgens The Pudding: alle broeken die ze vergeleken, hadden dezelfde omtrek - en zouden dus zowel mannen als vrouwen moeten passen.

Vooral de zakken van skinny jeans zijn opmerkelijk kleiner: gemiddeld 48 procent of 8,9 centimeter korter en 6 procent of 7,6 milimeter smaller. Bij een rechte jeans gaat het om respectievelijk 46 procent of 8,6 centimeter en 10 procent of 1,5 centimer. Zo zit er bij een skinny jeans van Calvin Klein 7,9 centimeter verschil op de lengte en 1,5 centimeter op de breedte. Bij H&M gaat het om 5,6 centimeter en eenzelfde breedte.

En wat dan wat de achterzakken betreft? Ook daar viel er een verschil op te tekenen, al is dat minder groot. Die van mannen bleken iets dieper te zijn, maar over het algemeen waren ze ongeveer even breed.

Middeleeuwen en Christian Dior

De verklaring wordt gezocht in de modegeschiedenis: zo droegen mannen en vrouwen in de middeleeuwen hun zakken rond hun middel en is het pas in de 17de eeuw dat zakken in de kleding van mannen en vrouwen werden genaaid. Naar het einde van de 18de eeuw toe veranderde de mode voor vrouwen: de tailles werden korter, de silhouetten smaller en dus ook de zakken.

Soms verdwenen ze zelfs helemaal, omdat "vrouwen al vier bulten hadden" wist The London Spectater te achterhalen, verwijzend naar de borsten en de heupen van de vrouw. In 1954 begroef modeontwerper Christian Dior de zakken voor de vrouwen helemaal. "Mannen hebben zakken om dingen in te bewaren, vrouwen enkel als decoratie", zou hij toen hebben gezegd. Meer dan zeven decennia later staan we dus nog even ver: terwijl mannen hun smartphone en sleutels kwijt kunnen in een broekzak, hebben vrouwen nog steeds een handtas nodig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NIET TE MISSEN