Verkiezingen 2018 - Mechelen

© James Arthurt

Met een blauwe bril door Mechelen: Open Vld wil sjerp in minstens vier centrumsteden

De liberalen verzamelden gisteren in Mechelen voor een van de eerste echte campagnemomenten. Toch moest de bijeenkomst voor Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten meer opleveren dan wat leuke beelden. De blauwe kopstukken moeten op dit soort momenten van elkaar leren.

lob

“Allez De Backer jong, sukkel!”

“Ja man, gij trekt naar links, hé. Da’s tegen mijn natuur!”

Leuk idee bij het begin van de Open Vld-campagne, zo’n fietstochtje met de lijsttrekkers. Maar voor Bart Tommelein en Philippe De Backer, samen veroordeeld tot een tandem, had het gerust ook een wandeling mogen zijn. Een stabiele indruk maakte het ministersduo allerminst op twee wielen.

Ook wie gekomen was om Rutten te horen zeggen dat ze zal aftreden bij een slecht resultaat in de steden, was er uiteraard aan voor de moeite. De liberalen hebben goesting en optimism is nog altijd a moral duty.

© James Arthur

Lat moet hoger

Bart Somers, die onbedreigd op een vierde termijn afstevent in Mechelen, maakte dat onmiddellijk concreet. “Vincent (Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk, red.) en ik zijn hier de enige twee burgemeesters. Onze ambitie is om dat aantal minstens te verdubbelen”, aldus Somers. “We zitten nu in zeven van die vijftien stadsbesturen, ook die lat moet hoger.”

Gentenaar Mathias De Clercq en Oostendenaar Bart Tommelein hebben het nadrukkelijkst hun zinnen gezet op de sjerp. De Clercq, die zichzelf “de beste garantie om de eenheid, verbondenheid en de ambitie van Gent te behouden” noemt, benadrukte dat hij absoluut burgemeester wil worden. “Maar op mijn condities of niet”, klonk het ferm.

Verkiezingsnieuws