‘t Is weer zover: de huisspinnen zijn terug

De kans dat u ze de voorbije dagen al door uw huis heeft zien kruipen is groot, want de spinnentijd lijkt stilaan te zijn aangebroken. Slecht nieuws dus voor zij die met een grote boog om de beestjes heen lopen, of spontaan beginnen te gillen als ze een stevig exemplaar spotten. Want het is tegenwoordig vooral de grote huisspin die we het meest tegenkomen.

Nu er steeds meer spinnen te vinden zijn, raken heel wat mensen in paniek. Liever voorkomen dan genezen? Dan kan je één van deze tips gebruiken:

1. Goed kuisen - Er bestaat geen sopje tegen spinnen, maar hoe schoner je huis, hoe minder verloren hoekjes waarin spinnen zich kunnen nestelen. Doordat er schoonmaakmiddel achterblijft creëer je een plekje waar de spin zich niet thuisvoelt. Zij hebben liever veel stof.

2. Buitenzetten met glas en papier - Spinnen doodslaan hoeft niet. Een tip van Natuurpunt: “Als je ze echt kwijt wil, doe je er goed aan om ze op te vangen in een glas met kartonnetje eronder en vrij te laten.”

3. Leef ermee samen - Wist je dat spinnen heel nuttig zijn voor het ecosysteem van je huis? Zij eten immers heel wat beestjes op. Er zouden er ook nooit “te veel” in huis zijn, want dan eten de spinnen elkaar gewoon op.

4. Spinnenweb verwijderen - Ontdek je ergens een spinrag in huis, doe je er goed aan het onmiddellijk weg te halen. Spinnen raken zo minder snel aan voedsel, waardoor het hoekje minder interessant wordt. Als het web eitjes bevat, moet het hoognodig worden verwoest: uit de eizakjes kunnen makkelijk honderd kleine beestjes tevoorschijn komen.

5. Buitenverlichting uitzetten - Insecten worden massaal gelokt door lampen die in de tuin of op het balkon blijven branden, waardoor buitenverlichting indirect een aantrekkingskracht op spinnen uitoefent. Waar veel insecten verzamelen, zullen ook enkele spinnen op de loer liggen.