© BELGA

Bonheiden ruilt oude diesels in voor elektrische deelwagens

In Bonheiden heeft het gemeentebestuur beslist om oude dienstvoertuigen te ontmantelen in plaats van ze tweedehands te verkopen. Voor personeelsverplaatsingen wil de gemeente overstappen op een deelsysteem met bij voorkeur elektrische wagens.

Drie voertuigen van de gemeente Bonheiden zijn dringend aan vervanging toe: twee vrachtwagens en een bestelwagen. Deze oude dieselwagens zouden in het verleden tweedehands verkocht worden, maar met het oog op de klimaatdoelstellingen van het Europese Burgemeesterconvenant wil het gemeentebestuur ze nu ontmantelen.

“Het heeft geen zin om vervuilende wagens van de hand te doen om ze ergens anders verder te laten rijden”, zegt duurzaamheidsschepen Barabara Maes. Bij de ontmanteling worden herbruikbare wisselstukken gedemonteerd, het wrak vermalen en het chassisnummer van het voertuig geschrapt.

De vrachtwagens worden vervangen door nieuwe modellen, maar voor de bestelwagen kiest het gemeentebestuur een andere weg. “De bestelwagen werd gebruikt voor personeelsverplaatsingen”, zegt Maes. “Hiervoor willen we nu gebruik maken van deelwagens, bij voorkeur elektrische.”

De gemeente werkt hiervoor samen met de Gentse coöperatie Partago. Op de gemeenteraad van augustus zal beslist worden om mee aandeelhouder te worden. “We hopen begin volgend jaar gebruik te kunnen maken van twee elektrische deelwagens”, zegt Maes. Wanneer het gemeentepersoneel geen gebruik maakt van de wagens, kunnen ze door particulieren geleend worden.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio