© Belga

© Belga

1 / 2

Snelste man van het jaar, Dafne Schippers en duel tussen Borlée-broers en Sacoor op AG Memorial Van Damme

De AG Memorial Van Damme, die dit jaar plaatsvindt op vrijdagavond 31 augustus, heeft een aantal nieuwe namen op de affiche bekend gemaakt. Daarbij de Amerikaanse sprinter Ronnie Baker, met 9.88 de snelste man van het jaar op de 100 meter, en de Nederlandse sprintkoningin Dafne Schippers. Jonathan Sacoor, die samen met de Borlée-broers recent nog goud pakte met de 4x400m op het EK atletiek, zal er tegen Kevin, Jonathan en Dylan lopen op de 400 meter.

Maarten Delvaux

De AG Memorial Van Damme kan als finale van de IAAF Diamond League enkel de beste acht atleten van het voorbije Diamond League seizoen ontvangen. Daarnaast mag de organisatie wel wildcards uitdelen aan atleten uit eigen land. Met een uitstekend EK achter de rug, geeft de organisatie 15 landgenoten de kans zich te meten met de wereldtop. De deelname van de Borlée broers en Nafi Thiam was al bekend. Nafi Thiam voert op de Memorial het deelnemersveld in het hoogspringen aan. Een zevenkamp is er vanzelfsprekend niet. De drie Borlées lopen als afsluiter van de Memorial de individuele 400 meter - het nummer is in Brussel geen finale van de Diamond League - en krijgen er af te rekenen met de concurrentie van Jonathan Sacoor. Voor de Belgische wereldkampioen 400m bij de junioren die samen met de Borlées naar EK-goud liep op de 4x400 meter wordt het aan de vooravond van zijn 19e verjaardag zijn debuut op de Memorial.

"Het heeft een aantal dagen geduurd om mijn coach Jacques Borlée te overtuigen, maar uiteindelijk heeft hij mij toch de toelating gegeven om te lopen", bekende Sacoor. "Ik begrijp de ongerustheid van Jacques wel, want het was een lang en slopend seizoen voor mij en ik voel me wel vermoeid. Maar ik denk dat ik toch nog goed in vorm ben en voor mij was het echt belangrijk om op de Memorial te mogen staan. Alle mooie ervaringen dit seizoen waren allemaal in het buitenland en ik wil zo graag eens voor het thuispubliek lopen. Of ik de Borlées kan kloppen? Dat weet ik niet. De prestatie is voor mij van ondergeschikt belang aan de ervaring."

Internationale sterren

Na enkele jaren afwezigheid is de Memorial Van Damme er opnieuw in geslaagd om de Diamond League finale van de 100 meter bij de mannen binnen te halen. Daarbij al zeker van de partij: de Amerikaanse sprinter Ronnie Baker, met 9.88 de snelste man van het jaar. Andere grote internationale namen die hun aanwezigheid al bevestigd hebben zijn de Nederlandse sprintkampioene Dafne Schippers (200 meter vrouwen), Christian Taylor (meervoudig wereld en olympisch kampioen hink-stap-springen) en de Russische wereldkampioen Sergey Shubenkov (110 meter horden)

Ererondes voor medaillewinnaars

De Memorial Van Damme wordt ook een eerbetoon aan de succesrijke Belgische sportzomer. De medaillewinnaars van de EK’s en WK’s van de voorbije veertien dagen krijgen een ereronde. Alle medaillewinnaars, dus niet alleen de atleten zoals Nafi Thiam, Koen Naert en de Borlées. Maar ook bijvoorbeeld zeilster Emma Plasschaert, turnster Nina Derwael, wielrenner Wout van Aert en pistier Kenny De Ketele zullen in de bloemetjes worden gezet.

De Memorial zal opgeleukt worden door een dj-set van The Magician en een laser- en vuurwerkshow.

Komende zaterdag: spectaculair polsstokspringen aan het MAS

In de aanloop serveert de AG Urban Memorial Van Damme Series topatletiek op verrassende locaties in de grootste steden van ons land. Brussel mocht op 10 juni de spits afbijten met het AG Urban Memorial Van Damme Sprintfestival aan de voet van het Atomium. Het meest spectaculaire evenement wordt echter de polsstokcompetitie in Antwerpen op zaterdag 25 augustus. Er zal voor de gelegenheid een polsstokstand op het water van het Bonapartedok gebouwd worden, in de schaduw van het MAS, het Museum Aan de Stroom. Alsof dat nog niet spectaculair genoeg is, is het ook nog eens de beste polsstokspringer ter wereld die de affiche in Antwerpen zal toppen. De Fransman Renaud Lavillenie is met 6m16 de wereldrecordhouder en zal er een nieuwe wereldrecordpoging ondernemen. De Fransman zal de zege echter niet cadeau krijgen. De Rus Timur Morgunov, zilver op het EK met een sprong over 6m, zal ook van de partij zijn. Aan Belgische zijde is het uitkijken naar Arnaud Art (EK-finalist en houder van het Belgisch record).

Maar ook op Memorial strafste polsstokcompetitie ooit

Op de AG Memorial Van Damme krijgen Lavillenie en Morgunov nog meer concurrentie. Supertalent en kersvers Europees kampioen Armand Duplantis tekent present. In Berlijn was de Zweed goed voor een sprong over 6m05! We kijken uit naar het duel met de Amerikaan Sam Kendricks die heel het seizoen domineert en al vier Diamond League-meetings won in 2018. Met ook nog de Canadees Shawn Barber (wereldkampioen in 2015), de Polen Pawel Wojiciechowski en Piotr Lisek, de Duitser Raphael Holzdeppe en de Griek Konstatinos Filippidis kunnen we gerust zeggen dat dit de straftse polsstokcompetitie ooit wordt in het Koning Boudewijnstadion.

Op dit moment zijn er ongeveer 37.000 tickets verkocht. Er zijn nog een 7.000 tickets te koop op http://www.agmemorialvandamme.be/.

MEER OVER Memorial Van Damme

Meer sportnieuws