© Shutterstock

Hoe lang moet het perfecte eitje nu koken?

Op een sneetje brood met avocado of in een buddha bowl, een hardgekookt eitje is misschien wel populairder dan ooit. Maar dan moeten die wel perfect hardgekookt zijn. Hoe lang moet je je eitje nu koken voor het wit en een eigeel mooi vast zijn en de binnenkant toch smeuïg blijft?

flb

Foodwebsite Delish heeft uitgezocht hoe je tot het perfecte hardgekookte ei komt. Ze ontwikkelden vijf stappen voor het optimale resultaat: een eitje dat makkelijk pelt, hard is aan de buitenkant, maar vanbinnen toch een beetje van zijn smeuïgheid behoudt.

Daarbij is het belangrijk dat je geen te verse eieren neemt, maar wel de wat oudere die al een tijdje in de koelkast liggen. De reden daarvoor is dat ze zo veel makkelijker te pellen zijn. Wil je helemaal voor de perfectie gaan, dan laat je ze achteraf nog even in een kom vol ijswater glijden. Zo maak je dat ze niet te ver zijn en ook dat helpt bij het pellen.

  1. Begin met oudere eieren.
  2. Plaats ze in een pot met koud water en zet die op een gemiddeld vuurtje. Eenmaal het water kookt, zet je het vuur af en laat je de eitjes in de pot liggen met een deksel op. Zo koken ze nog rustig even verder.
  3. Laat de eieren 11 minuten liggen, zodat ze klaar zijn maar toch nog zacht zijn vanbinnen. Wil je liever een lopend binnenste, laat ze dan 6 minuten in de pot. Iets tussen de twee? Kies dan voor 8 minuten.
  4. Neem de eieren uit het warme water en dompel ze onder in een kom vol ijswater.
  5. Pellen maar.

Walsen en azijn

Maar er bestaan nog wat andere trucjes. Zo raadt Piet Huysentruyt aan om de eieren vijf minuten te 'walsen' voor ze de pot ingaan. "Rol ze met de hand in alle richtingen over een werkvlak vooraleer ze te koken zodat het eiwit en de eierdooier niet tegen het vliesje aan gaan plakken tijdens het koken", klinkt het. Hij is bovendien ook van mening dat je best wat zout en azijn toevoegt aan het water. De azijn zorgt ervoor dat als de schaal zou breken, het eiwit direct stolt in plaats van volledig uit de schaal te lopen.

Martha Stewart raadt dan weer aan geen volledige pot met water te vulen om de eieren in te koken. Zo'n 2 centimeter tot boven de eieren volstaat. Zij laat ze niet rusten in een ijsbad, maar spoelt ze af in een vergiet onder koud water.

NIET TE MISSEN