Open Vld en CD&V pleiten voor betere en veilige fietsenstallingen

Meer fietsers betekent ook meer geparkeerde fietsen op straten en pleinen. Open Vld en CD&V doen enkele voorstellen daarover. Zo pleiten beide partijen voor een automatische ondergrondse fietsenparking.

svw

Antwerps Open Vld-kandidate Stella Vansummeren zag tijdens haar verblijf in Japan een ondergrondse automatische fietsenparking. Volgens haar een mogelijk antwoord op de stijgende nood aan veilige fietsenstallingen in Antwerpen.

“Meerdere steden in Japan werken al enkele jaren met automatische fietsenparkings”, zegt Vansummeren. “Het is een zeer efficiënt antwoord op een ruimteprobleem waar niet alleen Tokio, maar ook Antwerpen mee kampt. De werking van het systeem is eenvoudig: je plaatst je fiets in de lift, het systeem ‘leest’ de code op je fiets, en tot slot druk je op een knop. Het automatische systeem vindt een lege plek en ook je fiets opnieuw opvragen gaat makkelijk en snel.”

Volgens de kandidate zou de stad bij grote werken dit systeem moeten installeren. “Maar ook het Centraal Station zou erbij gebaat zijn”, zegt Vansummeren. “Pendelaars zoals ikzelf voelen zich in de parking niet altijd even veilig.”

Omdat het een duur systeem is, betalen fietsers voor het gebruik van deze fietsparking, via bijvoorbeeld een abonnement. “Als je veilig jouw fiets kan stallen, moet je geen dure verzekering nemen”, zegt Vansummeren.

Fietsapp

Ook CD&V Antwerpen is voorstander van dit systeem. De partij pleit ervoor om in winkelstraten om de 50 meter fietsenstallingen aan te brengen voor kortparkeren. Een fietsapp moet fietsers dan weer helpen in de zoektocht naar een fietsenstalling waar nog plek is voor de tweewieler.

In Japan, zoals in onderstaande video te zien is, is het systeem al goed ingeburgerd:

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio