© Investigative Committee of Russia/AFP

Doden en gewonden na een reeks aanvallen tegen de politie in Tsjetsjenië

In de Russische opstandige regio Tsjetsjenië hebben gewapende mannen op verschillende plaatsen politieagenten aangevallen. Vier van de vijf aanvallers werden doodgeschoten, deelde waarnemend president Ramzan Kadyrov mee. Vijf politieagenten liepen verwondingen op, meldde het persbureau Interfax.

De aanvallers wilden het islamitisch offerfeest verstoren, zei president Kadyrov van de deelrepubliek in de noordelijke Kaukasus. Daar zijn ze echter niet in geslaagd. “De situatie in Grozny en Tsjetsjenië is absoluut stabiel”. De aanval werd later opgeëist door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De juiste omstandigheden zijn nog niet duidelijk. Russische media spreken over vier aanvallen maandagvoormiddag in de hoofdstad Grozny en de plaatsen Sjali en Mesker-Yurt. Bij een incident reed een aanvaller met de auto drie politieagenten omver die hem wilden stoppen. Een aanvaller wilde zich met explosieven opblazen, maar zijn ontsteking weigerde dienst.

Sinds de Tsjetsjeense oorlogen bestuurt Kadyrov als regent van Moskou de overwegend door moslims bewoonde regio met dictatoriale middelen. Niettemin is er in de noordelijke Kaukasus islamitisch verzet. Moslims overal ter wereld vieren dit jaar vanaf dinsdag het vierdaagse offerfeest.

Nu in het nieuws