Moment waarop Italiaanse brug instort vastgelegd door beveiligingscamera’s

Print

Video: Reuters

Het moment waarop de Morandi-brug in de Italiaanse stad Genua instortte, werd door twee beveiligingscamera’s gefilmd. De dramatische beelden werden maandag vrijgegeven door de Italiaanse politie en tonen uit twee verschillende hoeken wat er die fatale dag gebeurde toen de brug bezweek. Daarbij kwamen minstens 43 mensen om het leven en talloze anderen raakten gewond.

De beelden tonen hoe het leven zijn gang gaat op de brug, enkele seconden voor er stukken puin naar beneden vallen en de brug instort met fatale gevolgen. Intussen komen er meer details naar buiten over de Morandi-brug, terwijl het onderzoek naar het dramatische incident verder loopt.

Zo zou de ontwerper van het bouwwerk - de in 1989 overleden ingenieur Riccardo Morandi - veertig jaar geleden al gewaarschuwd hebben dat de brug hevig zou te lijden hebben onder corrosie en er “voortdurend onderhoud” nodig was om roest te verwijderen en gaten te herstellen.

De brug zou ook versneld afbrokkelen door de “zeelucht en de vervuiling van een nabijgelegen staalfabriek”, aldus een rapport dat twaalf jaar na de opening van de brug werd gepubliceerd. Delen van dat rapport werden zondag uitgezonden op de Italiaanse staatstelevisie RAI, terwijl een team van ingenieurs de brug konden onderzoeken. Dat kon zondag pas voor het eerst: de reddingswerkers moesten eerst hun zoektocht naar slachtoffers die onder het puin bedolven liggen, afronden.

Nu in het nieuws