Turken slaan iPhones stuk en gieten Coca Cola in het toilet als protest tegen Trump

De Turken zijn niet opgezet met de hogere invoerheffingen op hun staal en aluminium die zijn opgelegd door Amerikaanse president Donald Trump, en luisterden massaal naar de vergeldingsmaatregelen die hun president dinsdag afkondigde. Recep Tayyip Erdogan riep op om elektronische toestellen - met name iPhones - links te laten liggen en maande zijn bevolking aan om enkel nog Turkse elektronica aan te schaffen.

pjv

Heel wat Turken gingen echter nog een stapje verder en ondertussen staat sociale media vol met woedende mensen die hun ‘vergeldingsacties’ tegen de Verenigde Staten filmden. Ze slaan hun iPhones kapot met hamers, knuppels of door er op te dansen, en een jongen giet zelfs een hele fles Coca Cola in het toilet.

Intussen gaat het niet goed met het land dat op de grens tussen Europa en Azië ligt. De Turkse munteenheid is in vrije val, ondanks verschillende noodmaatregelen van de Turkse centrale bank. Erdogan beweert echter dat zijn land er “economisch goed voorstaat”, hoewel de export van staal en aluminium met zo’n 42 procent daalde sinds Trump de importheffingen aankondigde in maart.

Al laten de Turkse burgers die in bovenstaande fragmenten figureren, de waardevermindering van de Turkse lira niet aan hun hart komen. Ze hebben duidelijk nog wat spaargeld op overschot om de Vestel Venus aan te schaffen, een smartphone die door Turkije wordt geproduceerd en door Erdogan naar voren wordt geschoven als prima alternatief op producten van Apple.

Kebab betalen kan in Beringen met lira als steun aan Turkije

© ZB

De oproep van de Turkse president Erdogan aan alle Turken in binnen- en buitenland om “eensgezind te zijn in de strijd tegen de aanval van buitenlandse groepen”, is in Limburg niet in dovemansoren gevallen. Om de vallende Turkse munt mee een boost te geven, lanceert kebabzaak Ali Baba in Beringen de ‘LiraKebab’. “Klanten kunnen deze week hun kebab betalen met lira in plaats van euro’s.”

President Erdogan lanceerde zijn oproep tot steun nadat de Amerikaanse president Trump economische sancties tegen Turkije had aangekondigd. De Turkse munt, de lira, verloor daarop op enkele dagen tijd tot 20 procent van zijn waarde.

Bij kebabzaak Ali Baba in Beringen geven ze gehoor aan Erdogans oproep. “We lanceren deze week de steunactie ‘LiraKebab’”, zegt Osman Hamarat, een van de zaakvoerders. “Klanten die dat wensen kunnen deze week hun kebab betalen met lira’s in plaats van met euro’s. We beseffen natuurlijk dat het om een symbolische steunactie gaat, maar we willen tonen dat we solidair zijn met Turkije.”

Korting

Wat meer is: bij kebabzaak Ali Baba staat 1 euro gelijk aan 1 lira. Volgens de officiële koers is 1 euro nochtans 6,6 lira waard. Dat betekent dat je in de zaak een fikse korting krijgt. “We bieden een broodje kebab van 6 euro aan voor 6 lira, met nog een gratis drankje erbij”, zegt Hamarat. “We geloven in de Turkse munt, het zal in de toekomst één van de belangrijkste munteenheden worden. En Turkije is een prachtig land waar veel mensen graag op vakantie gaan. Wie Turkse roots heeft reist er zelfs meerdere malen per jaar heen. Dan is het toch de normaalste zaak dat we dat land ook steunen in moeilijke tijden? Wij geven als zaak vaak geld aan liefdadigheidsinstellingen, nu steunen we Turkije. Net als veel andere Turkse mensen in Limburg.”