© AFP

Coach van Elise Mertens: “Ze is nog niet klaar om een top 10-speelster te worden”

Elise Mertens (WTA-14) rijgt de goede prestaties aaneen in het WTA-circuit. De 22-jarige Limburgse legde donderdag de nummer 3 van de wereld, Sloane Stephens, over de knie en bereikte zo de kwartfinales van het WTA-toernooi van Cincinnati. Dieter Kindlmann, haar nieuwe coach, is trots op zijn poulain, maar blijft ook nuchter: “Ze is nog niet klaar om een top 10-speelster te worden.”

“Als je haar resultaten nader bekijkt heeft ze, behalve haar overwinning tegen Svitolina op het Australian Open, redelijk droog verloren tegen top 10-speelsters”, legde de Duitser uit op een persconferentie voor coaches, in de marge van het toernooi. “Halep en Konta (een ex-top 10-speelster) lieten geen spaander heel van haar. Geduld is niet haar sterkste kwaliteit. Maar daarvoor heeft ze mij onder de arm genomen. Elise is razendsnel opgeklommen naar de 15e plaats op de WTA-ranglijst. Ze staat zelfs in de top 10 in de race naar de Masters in Singapore dit najaar. Maar volgens mij is ze nog niet klaar om een volwaardige top 10-speelster te worden.”

Kindlmann, voormalige sparringpartner van Maria Sharapova en ex-coach van Madison Keys - die hij vorig jaar naar de finale van het US Open leidde - stelt dat Mertens op enkele vlakken nog progressie kan maken. “Mijn voornaamste doel is maken dat ze in goede gezondheid en in optimale vorm verkeert. Ik ben een grote fan van lineaire progressie, met kleine stapjes, maar altijd in de goede richting. Ik hou van structuur. Daarom zal ik tevreden zijn als Elise het jaar afsluit op de 11e of 12e plaats. Ik weet dat de mensen zich zullen afvragen waarom, aangezien ze al 8e staat in de race naar de Finals. Maar als het te snel gaat, riskeren we om sommige dingen uit het oog te verliezen. Op het ogenblik is Elise zo vastberaden om te slagen. Daarom apprecieer ik haar. Ze wil altijd vooruitgang maken. Maar ze mag zich niet vergalopperen. Het is maar door op een uniforme manier te werken, gedurende een lange periode, dat we resultaten kunnen boeken”, concludeerde hij.

Mertens neemt het vrijdag op tegen de 28-jarige Petra Kvitova (WTA-6), die dit jaar al vijf titels wegkaapte, voor een plaats in de halve finale in Cincinnati.

Meer sportnieuws